Протестите, които избухнаха в Турция през май 2013 г. позволиха на един екологичен протест, да прерасне в национално про-демократично движение. Нова политическа партия беше основана, за да помогне за канализирането на това обществено недоволство в политическа сила, но залозите за успех са високи. Това пише кореспондентът на германското списание Spiegel Хазнаин Казим в свой репортаж от Истанбул, озаглавен „Турско недоволство: Протестът за Гези роди нова партия”.
„Гези” означава демокрация. Свобода. Означава да имаш политическо мнение и гражданска отговорност. За парковете и дърветата. И да се осмелиш да кажеш „не” на тези, които са на власт. Означава да можеш да вярваш, да се надяваш и да обичаш, каквото искаш, както искаш. Беше малко чудо, че изведнъж най-различни видове хора се обединяват зад обща идея.

Но „Гези” загуби скорост. Протестите, които започнаха, когато турското правителство обяви плановете си да изрине „Парк Гези”, една от последните зелени точки в центъра на Европейската част на Истанбул, и да го замени с търговски център, утихнаха. През юни хиляди превзеха улиците в Истанбул, и след това из цялата страна. Сега, демонстрациите са по малобройни и по отдалечени една от друга.

„Това е именно причината, заради която решихме да направим една крачка напред и да основем политическа партия”, разказва Джем Кьокзал. Младежите в квартал „Кадикьой” в Истанбул се ръкуват с 37-годишният мъж, с дълга до раменете кестенява коса. Кьокзал е рок-музикант, китарист, който също така пише и продуцира музика. Той и неговите съмишленици искат да отправят предизвикателство към премиера Реджеп Тайп Ердоган. Техният план е да създадат политическа сила върху основите на про-демократичното движение.

„Ердоган каза на нас, демонстрантите, че ако искаме да променим нещо не трябва да протестираме по улиците, а да участваме в избори”, казва 42-годишният Теоман Кумбарачъбашъ. „Това сме ние!” Известен като „Тео”, той е популярен актьор в турските телевизионни сериали.

„Нашата цел не е опозицията, а правителството”

През октомври, Кумбарачъбашъ и Кьокзал, заедно с други 26 човека, основават „Партия Гези” (GZP). Партията представлява пъстроцветно разнообразие от млади и възрастни, ляво-ориентирани и консерватори, работници и студенти. Това което ги обединява е споделеното недоволство от Ердоган и неговото авторитарно управление. От събота (16/11/2013) GZP се отваря за нови членове. „Има стотици, които искат да се запишат, въпреки че нямат реална представа какво искаме”, разказва Кумбарачъбашъ. „Хиляди”, поправя го Кьокзал. Само месец след създаването си, партията е привлякла 31 000 души към страницата си във „Фейсбук”.

И наистина „Фейсбук”е мястото, където са се намерили всички тези хора. „Преди няколко месеца, не се познавахме въобще. Сега непрекъснато работим заедно, харесваме се, обичаме се”, разказва Нурзун Гюрбюз, която работи в търговска компания.  Заедно те искат да постигнат нещо голямо. Тази амбиция се изразява и от логото на партията: човек, чиито крака са с корени в земята, а ръцете му държат зелена топка. Посланието тук е: Ние прегръщаме „Гези” и прегръщаме целия свят. Партията иска да издигне кандидати за парламентарните избори през 2015 г. „Нашата цел не е опозицията, а правителството”, казва Кьокзал.