„В утрото на светла ера, с факела на нова вера, идат бодри ескадрони с устрем горд и набег смел”
„Червени ескадрони”, но далеч от смисъла и посланието на Христо Смирненски, организира БСП с удобната подкрепа на ДПС в събота. Митингът, който имаше за цел да стопли с народна любов кабинета „Орешарски” и управляващото мнозинство, бе на „Орлов мост” в столицата.
Вдигането на политическо самочувствие надхвърли високо лицемерието на фона на късната новина от вчера за спрените временно над 900 млн. евро по оперативна програма „Околна среда“, колкото и активно да се опитваше властта в последните дни да сочи ГЕРБ за това.

Още по-абсурдно стана „чистотата” на събитието след изказването на премиера в петък, че чиновници ще бъдат уволнявани при участие в протести по събрани „оперативни данни”.

ГЕРБ отиде чак в Пловдив, за да може отдалече да иска оставка от позицията на дистанцираната невинност.

Днес бе и Вечното дерби, което събра от рано агитките на Левски и ЦСКА в района близо до „Орлов мост”. Футболните фенове обаче генерално се дистанцираха от политическите сценарии и подминаха партийните провокации.

Центърът на столицата бе заварден от полиция на всяко ъгълче, а преминаването през него невъзможно.

Социалистите за първи път заиграха в тандем по организация на митинги и с помощта на ДПС автобуси и влакове започнаха да пристигат рано сутринта. Част от пътниците, подготвени да засвидетелстват подкрепа, нямаха никаква представа къде отиват, защо и кой е всъщност премиерът. Но това едва ли изненадва някой.

Към „Орлов мост” – място, което досега БСП не бе използвала като арена за демонстрации, започнаха да се точат дълги вериги от автобуси и пешаци часове преди началото на митинга. Пристигаха симпатизанти, министри, депутати…

В 12.00 часа, когато трябваше да започне официалната част, районът вече бе получил необходимата численост за демонстрация на политическа мощ. Картина, която напълно удовлетвори главните участващи лица. Сергей Станишев броеше 60 000, Лютви Местан – 70 000. Колко всъщност бяха хората, едва ли ще стане ясно с точност.

В същото време настояващите за оставка на кабинета симпатизанти на ГЕРБ се събраха на централния площад в Пловдив. И там автобуси не липсваха.

Събитията вървяха паралелно – едновременно далече, но близо едно до друго. Развети знаменца, възторжени възгласи, музикално оформление, пламенни речи на политически лица…

Докато настоящият премиер призоваваше за толерантност и съединение с различномислещите, бившият, застанал сред народа, пощипваше бузките на малки деца и раздаваше автографи.

Под сянката на спекулациите, че се готви ново правителство на ГЕРБ и ДПС, лидерите на БСП и на Движението се прегръщаха и се вричаха в дружба. Вечна? Едва ли. Местан обещаваше подкрепата на 170 000 души, ако е необходимо, а Станишев се извиняваше на българските турци за възродителния процес.

В Пловдив пък Борисов изтъкваше както е направил като премиер и се подиграваше на БСП, че сама не може да организира численост. Призоваваше Орешарски като държавен служител да се самоуволни с оставка, след като присъства на партийна демонстрация.

Митингът в Пловдив приключи около 13.30 часа, а в София след разходка до Ларгото автобусите потеглиха обратно час по-късно.