По сигнал на правозащитниците от Българския хелзинкски комитет Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу лицето Ангел Джамбазки и други, засега неизвестни лица, съобщиха от прокуратурата.
Досъдебното производство е за престъпления по чл. 320 НК /явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора/ и по чл. 162 НК /подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност/.

Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. Това касае и всички призиви за „изчистване на града“, за предприемане на „действия по самозащита“ и посегателства върху чужди граждани, както и за „създаване на доброволни патрули и отряди“ за „въвеждане на ред“.

В същото време, съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи е създадена необходимата организация за охрана на обществения ред, засилено полицейско присъствие в столицата и действия, предвидени в закона спрямо всички лица, за които такива основания са налице.

По повод нападението срещу Виктория Христова, Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за грабеж, придружен с опит за убийство. Извършват се необходимите действия по разследването, като продължава активното издирване на извършителя, настояват от държавното обвинение.