В районите с концентрация на бежанци всеки ден ще се провеждат специализирани полицейски акции. Това стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър в понеделник. Цветлин Йовчев набеляза седем мерки за овладяване на кризата с бежанците.
Преди това премиерът Орешарски призова „да се въздържаме от ксенофобски настроения, защото ще ни излязат в дългосрочен план много скъпо”. Думите му бяха в отговор на вчерашните протести, организирани от ВМРО и „Атака” заради

нападението срещу 20-годишната Виктория. Два дни след криминалния инцидент МВР съобщи, че името на нападателя е Салахедин бин Аладин – 20 годишен, нелегален емигрант от Алжир.

Намаляваме и изграждаме

Първата цел на плана е намаляване на броя на нелегалните емигранти над два пъти.

„На официалните ГКПП не се явяват лица, които искат статут на бежанец и търсят закрила. Ако го искат, те трябва да го направят в Турция. Проблемът идва от нелегалните имигранти, които пресичат границата. За да успеем да намалим този поток, който минава, изграждаме временно съоръжение в участъка, в който релефът не позволява наблюдение. Ще осигурим още 1400 души на границата. Не във всички случаи тези хора ще бъдат успешно възпрепятствани. В част от случаите от турска страна не са в състояние да реагират. Това няма да даде стопроцентово спиране”, каза Йовчев.

Гарантираме

Втората цел на плана е гарантиране сигурността на българските граждани, стана ясно още от думите министъра.               

Сред целите са заложени самоиздържане на бежанците и принос към социалната система и ефективна комуникация с обществото.

За всяка една от инициативите са предвидени дейности, които имат срок, в който да бъдат изпълнени, организация, отговорен държавен служител, който носи отговорност за това, необходимите ресурси, източник на финансиране и статут докъде е стигнало изпълнението на мерките.

Делене

„Ще делим идващите хора на три групи. Първите са такива, които Агенцията по бежанците трябва да се произнесе бързо и те видимо нямат основание на търсят статут на бежанци у нас. Втората група ще са хора, за които видимо по критерии става въпрос за хуманитарен проблем – майки с деца. За тях ще има ускорена процедура. Третата група, за които няма достатъчно данни, ще бъдат настанявани в места за настаняване от закрит тип. Докато не се произнесе Държавната агенция за бежанците, ще бъде ограничено движението им”, посочи Йовчев.