Правителството на Франция е взело решение за удължаване на мандата и числения състав на военнослужещите включени в операцията по възстановяване на суверенитета на Мали. Това съобщава днес френският вестник Le Figaro, на фона на шокиращата информация от уикенда, че двамата кореспонденти на RFI в западно-африканската страна – Гизлен Дюпон и Клод Герлон – са били отвлечени в събота от въоръжени лица и по-късно разстреляни.
Съгласно първоначалните планове на Париж

4 500-те войници, които служиха в операция „Сервал” от януари до юли, трябваше да бъдат съкратени на 2 000 души в края на декември. В момента на територията Мали има разположени 3 000 френски войници, които осигуряват сигурността около столицата Бамако и главните пътни артерии към градовете в северната част на страната, които бяха превзети от радикални ислямисти и номадите-туареги в началото на 2012 г.

Никой в Париж вече не говори за намаляване на френското военно присъствие в Мали, коментира Le Figaro.

От както започна през юли „фазата на стабилизиране” в Мали, военнослужещите от операция „Сервал” се занимават с контра-терористични операции срещу малочислени въоръжени групировки в северните части на африканската страна и с издирване на тайници с оръжия, и боеприпаси, припомня френското издание.

В Кидал, откъдето бяха отвлечени Гизлен Дюпон и Клод Герлон в събота, има разположен френски контингент от 200 военнослужещи, които служат за буфер между различните фракции на туарегите, които възприемат града за собствен бастион, както и да успокояват напрежението между номадите, и правителствените войски на Бамако.

Въпреки добрите пожелания, френското военно командване знае от самото начало на операция „Сервал”, че ще остане продължително време в Мали – най-малкото за да служи контингента като „сили за бързо реагиране” и да подкрепя малийските, и международните въоръжени сили. Защото, както се и очакваше, Minisma – мисията на ООН в Мали – не успя да изпълни ангажиментите си и от обещаните 12 500 „сини каски”, само 6 000 са налице. Малийската армия също не е готова сама да поеме щафетата, подчертава Le Figaro.

Без да дава допълнителни подробности, министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус обяви в неделя, че „осигуряването на сигурността на всички зони и техните околности” в Мали ще бъде повишено. Знае се, че Париж и Бамако преговарят за подписването на споразумение за отбрана.

Френското военно присъствие в Мали се опира на допълнителни подразделения, разположени предварително в Дакар, Уагадугу, Абиджан, Ниамей и Нджамена. Специалните войски са ангажирани в операции в Мавритания и Буркина Фасо.

Готови да останат, колкото време ще трябва на Мали, за да се стабилизира, френските военни искат да избегнат затлачването на престоя си, като запазят военния си ангажимент с Бамако в качеството си на сили за бързо – и дискретно, реагиране.