Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание снемане имунитета на лидера на БСП Сергей Станишев, с цел откриване на наказателно преследване срещу него.
Обвинението срещу него е за изгубени седем документа в периода 2005-2009 година с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са „извършени в условията на продължавано престъпление“.

Главният прокурор бе сезиран по-рано от самия Сергей Станишев с молба за ускоряване на разследването. Образуваното на 27 май 2010 г. съдебно производство срещу председателя на БСП, досега беше замразено заради депутатския му имунитет.

Държавното обвинение настоява, че Станишев е изгубил документите в резултат на неспазване на процедурите за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.

Ден по-рано главният прокурор съобщи, че изчаква доклада на наблюдаващия прокурор, за да прецени дали да поиска имунитета на „червения” лидер. Делото е връщано три пъти на прокуратурата за отстраняване на нарушения на процесуалните правила и затова, според Сотир Цацаров е необходима „пълна преценка”.

Лидерът на социалистите коментира пред медиите, че искането на прокуратурата е „логично следствие” на молбата му и той е готов да се откаже от имунитета си доброволно, за да улесни работата на съда.