„В 272 банките са си същите, има интернет, но за пръв път съм толкова горд да съм тук”, написа в „Туитър” един студент от Софийския университет „Св. Климент Охридски” в сряда (23 октомври).
Студентската общност днес показа признаци на пробуждане. Макар и месеци след звънналия будилник, младежите със залепен етикет „бъдещето на България” започнаха да разтриват очи. И то в момент, в който батерията на алармата започна да се изтощава.

Най-голямата зала в СУ – Аудитория 272, беше „окупирана” тази сутрин от десетки студенти с искане за оставката на премиера Пламен Орешарски. Акцията беше конкретно насочена към председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, който водеше лекция в същото време.

Групата, нарекла себе си „Ранобудните студенти” и обявила се за част от #ДАНСwithme, поиска лична отговорност от Токушев заради „липсата на решение” на КС, което обаче потвърди статута на Делян Пеевски на депутат след злополучния му избор за шеф на ДАНС. Събитията в пленарна зала от 14 юни доведоха до най-дългия период на протестни действия в страната, които вече позагубиха енергията си.

„Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите(…) Търсим морална отговорност своите преподаватели начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение(…) Питаме – Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС? Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата”, написаха те в своя декларация.

Отговор обаче не получиха, а Токушев си тръгна.

Студентите „превзеха” аудиторията, окачиха собственоръчно направен транспарант с надпис „Окупация” и обявиха намерение да останат за неопределено време. На бяла дъска написаха своите правила: „без алкохол, цигари и хора в нетрезво състояние; без политическа агитация; без насилие и нарушаване на реда; да сме социални с исканията; да се спазват правилата; минимум присъствие – 20 през деня, 10 вечерта”.

Разбраха се да се организират всекидневни дискусии и призоваха „обществениците у нас да се активизират”. Предложения за гост-лектори бяха събирани и в социалната мрежа „Туитър”, която организаторите на #occupysu също обещаха да превземат.

Пръв пред студените днес говори преподавателят по Конституционно право, бивш депутат от БСП, изявен поддръжник на протеста и критик на решението за Пеевски проф. Георги Близнашки. Той заяви, че решението за Пеевски е поставило под съмнение дейността на КС. „Беше черен ден за българското право(…) Когато греши човек е човешко, но когато грешки КС, имаме проблем”, каза той, а думите му бяха цитирани в социалната мрежа.

Именно там студените днес бяха активни, съобщаваха какво се случва в аулата, търсеха идеи и подкрепа, споделяха мнения. Радваха се по детски на инициативата си: „Вече #occupySU разполага и с микрофон. Дискусията става все по-организирана”. Надяваха се: „Това не е окупация на аудитория, а окупация на нашето бъдеще. Искам да живея в България”.

Междувременно ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Иван Илчев коментира пред БНР: „Това е фракция на една сравнително малка група студенти. Това е група, която традиционно е много чувствителна към недъзите на обществото. Страхувам се, че в момента не са избрали правилния начин и правилното място да протестират“.

Преди по-малко от месец, при откриването на новата академична година, която съвпадна със 125-годишнината на университета, Илчев попита студентите: „Време, в които всички политически партии ви свалят звезди от небето – вярвате ли им?”, и постави моралната власт в техни ръце: „Времето е Ваше – не на олигарсите, на мутрите и мутресите”.

Докато течеше окупацията в СУ, стана ясно, че студентите от Нов български университет ще ги подкрепят с подобна акция в 15.00 часа. Подкрепата им обаче остана символична, след като „ръководството и студентският съвет се оказаха против инициативата”. Все пак и там се появи бял чаршаф с надпис „Окупация в подкрепа на СУ заедно срещу мафията!”.

Дискусиите в станалата символична днес Аудитория 272 продължиха и вечерта, макар че сградата вече можеше да влиза само със студентски книжки от университета. Демонстрантите направиха равносметка на деня и се разбраха за действията си на следващия.

Инициативата от днес бе силно одобрена в социалните мрежи. Студентите бяха видени като повод за гордост, радост и надежда. Подкрепа дойде и от основната вълна на #ДАНСwithme, която премине покрай сградата на СУ. Студенти от чужбина попитаха с какво да помогнат. Младежите обявиха, че вече има и идея да бъде окупиран целият университет, ако инициативата се развие.

Демонстрацията наистина получи един романтичен плам, с какъвто са се променяли истории през годините. Но ако се върнем няколко дни назад, когато няколко студенти от тези, които днес окупираха, попитаха депутатите в парламента „Не ви ли е срам?” и получиха чиста проба непукизъм, трябва да признаем, че за да се подпалят капаците на сегашната власт, ще е нужно повече.

А от рязкото ставане се завива свят.