„Кризата с бежанците се задълбочава. Това, искам да се чуе и да се стреснат много хора – проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети (враждуващите фамилии от „Ромео и Жулиета“ на Шекспир – бел. ред.) и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос.” Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев във вторник – ден след като лансира идеята да се създадат общежития от затворен тип (лагери – бел.ред) за рискови бежанци.

Малко след него директорът на ДАНС Владимир Писанчев обяви, че държавата вече е подготвила експулсирането на 12 сирийци. Някой от тях били с чисто криминални прояви, но не коментира дали останалите са свързани с ислямистки групировки, защото се водело разследване.

Изказванията на двамата и позоваването на Шекспир като опит за онагледяване на обществените настроения идва на фона на готвения вот на недоверие към правителството заради бежанската криза.

Няма да спечелим

„Нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим последици. Трябва да има национално отговорно поведение”, продължи вицепремиерът.

„Мислите ли, че в една такава тежка криза отговорност има само изпълнителната власт? Да, ние ще си поемем кръста. Но и парламентът трябва да поеме своята отговорност, и президентът, и местните власти”, коментира министър Йовчев.

Вицепремиерът заяви още: „Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме хора под открито небе, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”.

Тази част от изказването на Йовчев е продължение на призива му, изнесен в стенограмата от 5 февруари от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), да стане обществено достояние дебата, за да се види каква е била тогава оценката на държавата за ситуацията.

Цветлин Йовчев апелира за това, след като президентът Росен Плевнелиев разкритикува условията за настаняване на бежанци и обяви, че има план за тях и той трябва да се спазва. Според вътрешния министър обаче ситуацията е силно динамична и няма как стари мерки да дадат резултат сега.

Едновременно с намеците за критика какво не се е случило до момента в предишното управление и за предходната позиция на президента, на въпрос дали в качеството си на председател на ДАНС е направил анализ на предстоящата криза с бежанците, Йовчев допълни, че никой не е могъл да предвиди, че гражданската война в Сирия ще се развие по този начин и че това ще предизвика засилване на бежанската вълна.

„Това е една динамична система и оттам нататък никой не може да прогнозира със сигурност и прецизност какво ще се случи в резултат на този конфликт след 4 или 5 години. България не е била готова да посрещне това предизвикателство. Къде да ги водим тези хора? Трябва да им помогнем.”

Що се отнася до отношенията с Турция – трябва да бъде подписано споразумение за реадмисия между ЕС и Турция. В момента такова предложение е депозирано, но турската страна поставя свои условия и споразумението не е подписано”, допълни той.

Къде отиват експулсираните???

В същото време от думите на шефа на ДАНС не стана ясно къде ще бъдат изпратени 12-те определени като рискови мигранти, но със сигурност нямало да бъдат върнати в Турция, откъдето са влезли в страната. Документите за експулсирането на сирийците ще бъдат готови до една или две седмици.

Според Владимир Писанчев е пресилено да се говори за пълзяща ислямизация.

„Следим тези процеси. Пресилено е да се говори за непосредствена опасност, но внимателно наблюдаваме тези процеси. Той е характерен за целия регион този процес, наблюдаваме го”, увери председателят на ДАНС.

Бъдете спокойни!

На фона на недоволството от идеята на премиера Пламен Орешарски за предстоящо настаняване на бежанци в Казанлък, министърът заяви, че българските граждани, в чиито населени места има разположени центрове за емигранти, трябва да бъдат спокойни. На въпроса ще има център лагер за бежанци в Казанлък, Йовчев отговори:

„Обсъждат се много варианта, но към момента няма такова решение. В близките дни не виждам и такава алтернатива. На този етап не се обсъжда изграждането на център, в който да се настанят бежанци на територията на Казанлък”.

Въпрос на средства

Той допълни, че хората, които получават статут на бежанци, могат да бъдат разделени на две групи – такива, които имат средства и биха напуснали страната ни веднага след получаването на този статут. И една по-голяма част от хора, които нямат средства и ще останат в страната ни.

„От една страна те ще се възползват от социалната система на страната ни, но от друга те трудно ще се интегрират. В края на краищата всички, които получат статут, могат да отидат където си искат”, каза министърът.

Той бе категоричен, че една от мерките за ограничаване на бежанската вълна е изграждането на ограда по границата ни с Турция.