Никой здравомислещ човек в България вече не се учудва от липсата на политическа адекватност у бившата управляваща партия ГЕРБ. От създаването си, през управлението си, до актуалната си поза на „ощипана невеста”, партията на Бойко Борисов се вписа твърдо в рамката на „движение от лидерски тип”, в което „вождът” казва, а „индианците” повтарят до затъпяване. До болка познатият авторитарен модел от времето на комунизма (за справка: История на БКП).
Последният пример за това е приетият днес бюджет на републиката за 2014 г., от което важно събитие отсъства именно водачът на ГЕРБ и бивш премиер, който е на посещение в Израел, по покана на премиера Бенямин Нетаняху.
Че г-н Борисов не претендира да разбира от държавно управление повече от силовия меверейски подход видя целокупният български народ. От юни 2009 до пролетта на 2012 г. страната се управляваше като бакалница, всичко изоставено в ръцете на финансовия министър Симеон Дянков, чиито разбирания за бюджет олицетворяваха професионалния му опит на експерт по страните от Третия свят в Световната банка.

На депутатите от ГЕРБ, които изпаднаха в класически демократичен цайтнот след изборите през лятото, им трябваха три месеца, за да открият топлата вода – разбирайте мястото си в Народното събрание като изразители на волята на избирателите си.

Явно вече не им липсва политическо самочувствие, дори очевидно още да се далече от концепцията за „що е то парламентарна република”.

За тази констатация свидетелства опитът им от миналата седмица да „съборят” заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова и очевидният факт, изтъкнат от трибуната на българския парламент, че ако ГЕРБ иска да участва в председателството на НС, да си излъчи полагащия се по правилник свой представител.

На фона на тези няколко примера, приоритетите на ГЕРБ, като българска политическа партия, и на нейния лидер, остават меко казано неясни. Разбиранията също. За достойнството да не говорим.

Доказателство за последното е появата на невидимия допреди месец електорат на партията, който няма нищо против да го изобразяват като футболна агитка, дошла да подкрепи лидера за мач в Пловдив (разбира се в името на рекорда на Борисов, превърнал се в най-възрастния футболист, играл официална среща).

Но до говорим за лидера. От думите на г-н Борисов за посещението му в Израел днес излиза, че визитата е имала формата на консултация между бивш и действащ премиер, за проблемите на скъсания при игра на футбол ахилес, с кратък разбор на световните събития.

А че бившият премиер не се интересува особено от бюджета на страната за 2014 г., но разбира и има какво да каже по въпросите на международни отношения, става ясно от собственият му коментар публикуван в социалната мрежа „Фейсбук”:

„С човек като Нетаняху винаги е приятно да направиш прочит на събитията в света, да се информираш, да дебатираш, защото той безспорно е един от лидерите, определящи световната политика. Съжалявам, че заради некомпетентната си вътрешна политика и неадекватните действия на правителството на Тройната коалиция България е поставена в такава световна изолация. Няма нищо по-важно от това премиерът на една държава да има и служебни, и лични контакти със своите колеги и лидери в света.”

Цитатът няма нужда от допълнителен коментар. Очевидната връзка в очите на г-н Борисов между „некомпетентната вътрешна политика” на страната, заради което „България е поставена в такава световна изолация”, говори сама за себе си и разбиранията на автора си. Само факти липсват.

А ние за бюджет си говорим!?

Приоритети, братче!