Депутатите намалиха държавната субсидия на партиите, събрали над 1% на изборите през май, за един получен действителен глас от 12 на 11 лева за 2014 г. Решението мина на второ четене на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник като разпоредба от проектобюджета за догодина.
Без дебати и без възражения заявените намерения на БСП и ДПС на общия им СПА уикенд в Боровец в тази посока бяха узаконени.
Ако лев по-малко за някои е незначително намаление, още миналата седмица шефът на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев обясни, че едно е повече от нула.

Нещо повече – ако няма субсидии, ще има обръчи от фирми около партиите, откри пряка връзка Цонев, който е и автор на промяната.

По прогнози на управляващите тя трябва да спести на държавата 4 млн. лв. под формата на буфер в бюджета.

Очаквано бяха отхвърлени предложението на „Атака“ партиите да нямат държавна субсидия, както и идеята на Георги Кадиев от левицата субсидията да бъде намалена на 6 лева на получен действителен глас.

Преди седмица предложението за намаление с един лев на субсидиите мина през бюджетната комисия в парламента с възражението на ГЕРБ, но отново без дискусия.