Скандалният кмет на канадския мегаполис Торонто, Роб Форд, може съвсем официално да бъде обявен за най-известния градоначалник в света. Ежедневните разкрития от последните месеци за употреба на „крек” (комбинация от хероин и кокаин), тесни контакти с престъпни банди, грубо отношение към общински съветници и признанията на самият Форд за тези събития, обяснени с „пиянски ступор”, създадоха парадоксална ситуация, в която кметът беше освободен от задълженията си с вот в градския съвет на Торонто, но запази стабилна кота на одобрение от 42 % от жителите на града.

На жителите на най-големия канадски град предстои през 2014 г. да избират нов кмет и последните социологически проучвания от края на ноември на компанията Forum Research, цитирани от канадската телевизия CBC, показват, че Роб Форд има всички шансове да е най-вероятният победител.

Одобрението към Роб Форд остава стабилно въпреки нощните бдения на хиляди жители на Торонто, които искаха оставката му и десетките, ако не и стотици часове на публично осмиване, на които беше подложен политикът, от страна на новинарски и комедийни телевизионни програми и печатни медии.

Канадски политически анализатори отдават популярността на Форд на социалното разделение между предградията на Торонто (където живеят по-голямата част от избирателите, подкрепящи скандалния политик) и централната част на 3-милионния мегаполис,

Сегашният политически пейзаж в града е резултат от обединението пред 15 години на седем крайградски общини в единен ареал – град Торонто, и различията между жителите на бившите независими квартали и тези на центъра са едно от оръжията, използвани от Роб Форд, за да спечели изборите през 2010 г.

Кампанията му тогава се основава на намаляване на данъците, ограничаване на разходите на общинския съвет и изграждането на допълнителни линии на метрото към предградията. И макар избирателите да отчитат, че част от предизборните обещания на Роб Форд не са били изпълнени, неговите симпатизанти подчертават дебело успехите му в предоговарянето на профсъюзните споразумения и ограничаването на разходите на общинските съветници.

Роб Форд, който е от над 10 години в политиката на Торонто, е известен и с персоналните телефонни обаждания, които прави на жители на града, изпаднали в затруднение.

В очите на обикновените граждани на Торонто, той се ползва с имиджа на „един от тях”, човек с недостатъци, които имат всички, разказва пред телевизия Al Jazeera общинският съветник в града Джон Маскарин, един от най-големите противници на низвергнатия политик.