9567 e точната бройка на нелегални имигранти в България, а над 20 милиона лева ще са необходими само в дните от изтичащата годината за прилагането на мерките в Плана на правителството за ограничаване на бежанския поток. Това стана ясно от отговорите на премиера и вътрешния министър по време на „блиц” парламентарния контрол.
Цветлин Йовчев обясни, че от всички нелегални имигранти 695 са заключени по арестите, в домовете за настаняване има 1078 емигранти, а в тези на Агенцията за бежанците 4053 души.
По думите на Йовчев проблемът се разраства и ситуацията е изключително сериозна.

„Тенденцията е такава, че миграционният натиск не намалява, дори на моменти се увеличава. Около 3500 нелегални имигранти са задържани за последния месец. Прехвърлен отдавна е капацитетът на местата за настаняване”, посочи Йовчев. „Кризата поражда сериозни рискове и заплахи за сигурността на България”, добави той.

Министърът даде заявка, че е готов да приеме всякакви идеи, къде да бъдат настанявани бежанците.

Той се оплака, че МВР е „на ръба на възможностите си”. „Ще направим всичко, за да се справим с трудностите. Полицаите в един дълъг период от време са много натоварени и ние им дължим благодарност” каза министърът.

По-рано през деня главният секретар на МВР обяви, че само полицаите от София няма да бъдат командировани на квотен принцип в района на границата ни с Турция.

Изпращането на 1400 униформени на границата е предвидено в Плана на държавата за справяне с бежанския поток.

На свой ред Орешарки обяви, че разчита част от необходимите 20 милиона да бъдат възстановени по линия на европейската солидарност, „а и от отделни страни-членки, които заявиха, че ще помогнат, но цялата сума не е реалистично да очакваме, че може да бъде възстановена”.

Премиерът се похвали, че т.нар. защитната стена по границата ни с Турция ще бъде готова предсрочно.

В същото време обаче Комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс обяви в интервю за националната телевизия, че не одобрява идеята за затварянето на границата.

Той определи строежа на стена по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци и се обяви срещу затварянето на бежанците във временни центрове.

В действията си, свързани с бежанците, България не бива да забравя, че трябва да спазва международното законодателство, предупреди Муйжниекс.

 „Стените са неефективни, много са скъпи. Хората ще намерят начин да ги заобиколят, често новият маршрут е по-опасен. Много по-добре ще бъде, ако парите за стената се използват за подобряване на условията в приемните центрове и за финансиране на мерки за интеграция”, добави комисарят по човешки права към Съвета на Европа.

На този фон трябва да се отбележи „скъсяването на дистанцията” между Орешарски и Сидеров.

Помолил само преди два дни политиците да се въздържат от ксенофобски изказвания, сега премиерът се съгласи с мнението на националиста, че имигрантите, които не получат статут, трябва да бъдат екстрадирани от страната.