Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов ще бъде отзован предсрочно заради ролята му в несъгласуваното със София освобождаване от затвора на олимпийския шампион Гълъбин Боевски. Това е разпоредил външният министър Кристиан Вигенин, след като се е „запознал с доказателствата по дисциплинарното дело” образувано от ведомството.

Основанията, на които се отзовава българският дипломат от Бразилия са формулирани като нарушения на закона за държавния служител, неизпълнения на служебни задължения и уронване на престижа на службата.

Скандалът с мистериозното завръщане на Гълъбин Боевски, който излежаваше присъда от девет години и четири месеца за трафик на наркотици, замеси всички органи на държавното управление.

Първите реакции и на изпълнителната, и на съдебната власт ще се запомнят с взаимната размяна на обвинения в некомпетентност и липса на координация между отделните институции.

Съгласно процедурата правителството трябва да вземе решение за предложение до президента Росен Плевнелиев, който съгласно конституцията издава указите по назначаване и освобождаване на българските посланици зад граница.

Традиционно обаче в конфликта президентска-изпълнителна власт, отзоваването на Чавдар Николов не е изключено да се превърне в тема за полемика между срещуположните тротоари на булевард  „Дондуков”.

Кариерният дипломат беше определен за поста от предшественика на Кристиан Вигенин, министърът на сирийската опозиция Николай Младенов в последните дни на предходното правителства и като нищо и ГЕРБ ще опитат да се включат във „войната на думи” около решението за освобождаването на Чавдар Николов.

Предстоящият спектакъл изглежда познат.