Работилата три месеца временна парламентарна комисия за използването на правителствения „Авиоотряд 28” приключи дейността си в сряда с доклад, в който не даде отговор на „най-интересните” въпроси. Докато течеше усилен труд на състава й, или по-скоро на част от него, тъй като депутатите от ГЕРБ Ивайло Московски и Владислав Горанов, спряха да я посещават, обществеността бе запознавана в детайли с екзотиката на пасажерите, багажа, менюто, дестинациите и целите на въздохоплавателните средства на Министерство на отбраната.

Комисията, поверена на „Атака” с председател Венцислав Лаков, си бе поставила за цел да проследи „совалките” единствено на кабинета „Борисов” в периода август 2009 – март 2013 година, след като многократните настоявания от страна на бившите управляващи погледът да отиде по-назад не получиха отзвук.

За сметка на това от „разкритията” й научавахме, че се е летяло с търговски и предизборни цели, „до плажа” и до телето Бойка – подарък на тогавашния премиер Борисов. Пренасяли са се „куфарчета с пари” до Ливан, яли са се „тонове фъстъци”. Появиха се и категории пасажери, сред които спортисти и фолк певици.

„Фантоми на борда”

В доклада от 40 страници бе обобщено, че „Авиоотряд 28” е изразходвал над 34 млн. лв. за нерегламентирани полети. В 144 полета – на обща стойност 32 917 237 лв., обаче се появява мистерията, която покрива както състава, така и целта им.

Въпреки „пътниците фантоми” членовете на комисията от „Атака”, Коалиция за България и ДПС обявиха работата си за успешна, тъй като извадила наяве нарушенията, показала как са „прахосани народните пари” и доказала, че използването на „Авиоотряд 28” е „незаконосъобразно”.

„Общият извод е, че съществува пълен хаос между институциите, които организират полетите на властта, не се пазят документите и няма законово изискване за това и е редно парламентът да помисли как да направи промени, така че да не се превръща „Авиоотряд” в авиотакси за изпълнение на прищевки на определени хора”, обобщи Лаков.

Данните ще бъдат предоставени на главния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно още в сряда.

Очаквано от ГЕРБ отхвърлиха заключенията на комисията, определиха предмета й на дейност като безинтересен и маловажен за обществото и поискаха да се дискутират други по-важни въпроси, като този за справянето с бежанската криза, например. Едновременно с това към лидера им Бойко Борисов, който два пъти не се яви на изслушване пред комисията, а днес не присъстваше в пленарна зала, полетяха поредните обвинения.

Мечти за „леки жени” с „тежки пороци”

Конструктивност в диалозите между депутатите липсваше за кой ли път. Но на кого му е нужна конструктивност, когато на масата за разговор отново се появяват леките жени – тема, която видимо доставя по-голямо удоволствие на народните избраници, ако се съди от честотата й на използване.

За какво става дума, проследете в цитатите от изказванията на депутати в пленарна зала.

„Съжалявам, че не успяхме да изясним пълния списък на хората на борда. Защо Христо Стоичков е участвал в тези полети? Защо е имало полети буквално за ходене на плаж? Защо са тези полети до Безмер? Тези въпроси трябва да станат ясни на обществото”, заяви председателят Венцислав Лаков.

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев се обърна към бившия транспортен министър Ивайло Московски с думите: „Присъствах на всички заседания, зададох на всички един въпрос – вие от НСО можете ли да гарантирате, че там, където нямате списъци, не са пътували криминално проявени хора или леки жени с тежки пороци? Нито един човек не можа да гарантира какво нещо е пътувало на борда заедно с премиера през тези години”.

„С колегата Горанов не сме присъствали на тази комисия, защото такива глупости се изприказваха там, че ни беше срам да участваме. Започнахте с твърдения, че са изнасяни куфари с пари за Ливан, че са превозвани фолк певици, че са изядени килограми фъстъци. Аз не съм дошъл в парламента да се занимавам с глупости(…) Винаги е по-добре в присъствието на министър-председател, макар че не съм информиран да е вярно, да присъстват леки жени с тежки пороци, отколкото както по ваше време – леки мъже с тежки пороци”, отговори Московски.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви: „Чудя ви се на акъла и ако улицата влезе да ви изхвърли от тук, няма да се учудя. Нима не пътувахте с авиоотряда от Япония до Алжир. Вие нима не ползвахте самолетите от Алжир, дори Волен Сидеров водеше и Капка със себе си. Имаше скандал, че ако тя не влезе при папата, не си дава сметка Цецка Цачева какво ще й се случи. Срамен дебат водите, колеги”.

„Летях 144 пъти, а кой назначи Пеевски?”

В този момент депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов предложи прекратяване на дебатите, но зам.-председателят на парламента Мая Манолова обясни, че няма как предложението да бъде подложено на гласуване, тъй като по правилник всяка парламентарна група има право на изказвания по точката.

„Тази комисия нито е безсмислена, нито е за хвърляна за кал(…) Казусът, заради който се създаде комисията, е слух, че играейки на карти, премиерът губи бас и кара самолетът да докара един аматьорски отбор да играе с друг аматьорски отбор от София до Варна”, припомни Йордан Цонев от ДПС.

„Констатирахме, че за 144 полета на премиера няма никаква документация кой го е придружавал. Кой е пътувал с него? Викахме длъжностните лица и ги питахме кой е трябвало да води документацията. НСО каза, че трябва да го прави ВИП, ВИП казваше, че трябва да е НСО и т.н. Всички спазваха закона на мафията – не знам, не чух, не видях. Питахме пилоти – „Знаете ли кой беше на борда?”, отговорът беше – „Не знам, гледах напред, не назад”. Да не можеш да кажеш в самолет с осем пътника кой се е возил е смешно, нали? И ние се смяхме в комисията”, продължи той Цонев.

„Аз летях 144 пъти с премиера. Признавам си, за да се успокои обществото. Но кой назначи Пеевски?”, попита Вежди Рашидов.

Народният представител от ГЕРБ Цветомир Михов се обърна към Йордан Цонев с думите: „Когато вие 255 пъти сте ползвали служебната си кола в качеството си на председател на бюджетната комисия, шофьорът ви ще дойде ли да каже кой пътува с вас? Вие не се ли възползвате от служебното си положение? Нима не сте се възползвали? Колко пъти служебният ви автомобил е ходил в Бояна, нима не сте се возели със служебен автомобил на партийни събрания? Имайте малко достойнство”.

Цонев отговори: „Аз съм единственият председател на комисия, който не ползва служебен автомобил. Ползвам собствен автомобил. Не съм ползвал в мандата на Тройната коалиция „Авиоотряд 28” нито веднъж. Щом не плаща Народното събрание, очевидно аз плащам – от семейния бюджет”.

„Зинаида Златанова е пътувала няколко пъти с „Авиоотряд 28”. Къде е г-жа Йосифова (Моника Йосифова, сега Станишев по съпруг – бел. ред.), за да й кажа, че г-жа Зинаида Златанова няколко пъти е пътувала с „Авиоотряд” – не знам по какъв повод, вие кажете”, обяви депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов.

Сталин и шофьорите – за пример

„Никога повече на парламента няма да му се налага да се занимава с тази тема, защото това колко често министър-председателят ползва правителствения авиоотряд не зависи до голяма степен от него. За да отидете някъде, да ви видят, трябва да искат, да има кой да ви види(…)Идеята парламентът да се занимава с шофьорите на премиера е грешка по презумпция. И Сталин не е могъл да се оправи с шофьорите”, приложи исторически Владислав Горанов.

И продължи: „Предлагам да създадете комисия – „кой се вози в колата с Бойко Борисов”. Тя вероятно ще роди още по-дълъг доклад и ще стигне до извода премиерите да ходят боси”.

„Въпросът не е, че човек е ял ядки при полет с „Авиоотряд 28”, а кой и по какъв начин ги доставя. Аз не искам нашият премиер, който и да е той, да пътува с магарешка каруца. Но искам да знам каква е сигурността на премиера, когато пътува, кой пътува с него, дали е застрашен”, включи се членът на комисия и депутат от ДПС Рамадан Аталай.

Петър Мутафчиев предложи: „Дайте да извадим и предишните министри – кой министър колко е пътувал с „Авиоотряд 28” и по какви причини. Ще ви се замае главата от това, което сте правили. „Авиоотряд 28” не е частна организация, че да говорим, че отношенията в него са битовизми”.

„При незаконните полети не е имало терористи, не е имало бомби, ако е имало бомби, то те са били само силиконени”, заключи лидерът на „Атака” Волен Сидеров.