Рейтингът на кабинета на Пламен Орешарски отбеляза катастрофален резултат, който е много под електоралния сбор на подкрепящите го партии. Според проучване на „Алфа Рисърч”, оповестено в понеделник, доверието към правителството през октомври е 19 процента, а ножицата между позитивните и негативните оценки за развитието на страната се разтваря до три към едно (16:48%).
Докато проучванията сочеха тримесечно стабилизиране на личния рейтинг на премиера на около 30 на сто, през октомври той прави шус надолу до 24% положителна и 48% отрицателна оценка. Това означава, че на четвъртия месец от управлението си Орешарски има по-ниска популярност от Бойко Борисов в края на неговия мандат.

Отрицателните оценки нарастват до 49%. В тях се отразява недоволството на различни социални групи, в които кабинетът, макар и по различни причини, губи одобрение.

Спад бележи и одобрението към президента, главния прокурор и национален омбудсман, които доскоро се ползваха с по-високи рейтинги. В една или друга степен те губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт, сочи анализът социолозите. Според заключенията на „Алфа Рисърч” „българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив”.

Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път от агенцията, започва с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%, отбелязват социолозите.

Връщането в парламента на Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС, отчита агенцията. Данните показват, че едва 1.7 от запитаните одобряват описания от Пеевски кариерен път на развитие.

Освен протестите другият основен фактор, който влияе най-силно върху спада на доверието към правителството, е оценката за икономическото състояние на страната. Едва 16% го определят като положително, а 48% – като отрицателно.

Популисткото решение на парламента за удължаване мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци, оказва допълнителна негативна нотка на кабинета. 30% от българите виждат в този вот на народните представители принципна позиция, защитаваща интересите на българските граждани, а 62% са на мнение, че това е безпринципно поведение, водено от чисто партийни интереси.

Парламентът остава с критичните 11% доверие, измерени и преди месец, но трупа 10 пункта ново недоверие.