Шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов е подал оставката си и иска да напусне съдебната система. Това съобщиха от прокуратурата с уточнението, че молбата му е депозирана пред главния прокурор и пред Висшия съдебен съвет.

Оставката на Найденов е аргументирана с модерното в момента и крайно клиширано оправдание „лични причини”. Пред нито една от медиите, които са го потърсили за обяснение, Найденов не е коментирал въпроса дали желанието му за напускане е в резултат на влошената му комуникация със Сотир Цацаров, на когото е заместник.

Липсата на диалог между двамата, както и тоталната изолация, в която Найденов се намира след провъзгласяването на Цацаров за ръководител на обвинението, съвсем не са тайна.

Бойко Найденов бе спряган за наследник на Борис Велчев далеч преди „алтернативата“ Цацаров да се появи на хоризонта. Нещо повече – в мандата на ГЕРБ Найденов за кратко бе изпълняващ длъжността главен прокурор, тъй като Велчев напусна преждевременно, за да стане конституционен съдия, а Цацаров все още не бе избран.

Найденов определено минаваше за приближен на бившия главен прокурор, който „пада от върховете” на обвинението.

Същото се случи и с Галина Тонева – заместник на Велчев и конкурент на Цацаров за поста. След като кадровиците избраха съдията от Пловдив обаче, той „протегна ръка” към Тонева и я остави на поста заместник, но за кратко. Няколко месеца след това в медийния кръг, крепящ всяка власт, се поде кампания срещу нея, която завърши с предложението на Цацаров за освобождаването й.

По подобен начин от ВСС бе отстранен и членът на съвета Камен Ситнилски, който преди да стане кадровик, също бе заместник на Велчев.

Друг от прокурорите, на които Велчев разчиташе (поне публично) също е извън системата. Става въпрос за бившия градски на София Николай Кокинов, който се оплака на Бойко Борисов в онзи срамен разговор в Банкя, че Цацаров „единия ден ме бие по главата, другия ден ме гали”.

Подобни връзки за оставката на Найденов, разбира се, от държавното обвинение, не съобщават. За сметка на това от прокуратурата съобщиха единствено, че Найденов ще бъде предложен за награда за поощряване – личен почетен знак I степен. „Чест”, която нито един от изброените не получи.