Алжирецът Салахедин бин Аладин, който бе издирван от края на миналата седмица за нападението срещу 20-годишната Виктория Христова, е задържан в Гърция във вторник вечерта.
В сряда сутринта МВР се похвали с ареста му, който е извършен близо до град Орестиада, на 60 км от граничното село Мезек. Плановете на алжиреца били да стигне до Кипър.
Макар практически 20-годишният алжирец да е успял да напусне страната и да е заловен от гръцката полиция, главният секретар на МВР отчете ареста като пример за „добра съвместна работа”.

Случаят с Виктория изведе на улицата националистически фракции, които обявиха, че те ще се заемат с прогонването на бежанците от страната, ако властите не свършат тази работа.

Засега бежанците не са прогонени, има един наръган, който според МВР е порязан, а прокуратурата образува две дела за насаждане на расова омраза.

Първо по сигнал на Българския хелзинкски комитет прокуратурата направи дело на зам.-шефа на ВМРО Ангел Джамбазки и група „неустановени лица”, а след това обвинението стори същото спрямо Бисер Миланов-Петното и още четирима души от обкръжението му.

Лазаров обясни, че в неделя вечерта Салахедин бин Аладин е отишъл в Пловдив. В понеделник „добросъвестен гражданин” подал сигнал, че го е забелязал в града. В същия ден преди обяд МВР разпространи снимката му.

„Блокирахме района на хотел „Лайпциг” в Пловдив, както и един адрес, на който лицето беше пребивавало, но същият беше напуснал адреса, той напуска района към 19.30 с такси и се отправил към българо-гръцката граница”, обясни Лазаров.

Полицията установила, че алжирецът се е отправил към пограничното село Мезек, в което – по думите на главния секретар – в понеделник вечерта започнало „прочистване” с помощта на местните жители.

„Искам искрено да им изкажа благодарност и на кмета, и на ловната дружинка – те работеха редом с нашите колеги”.

Селото било блокирано от всички страни, но въпреки това, оказва се, алжирецът успял да премине границата.

„Около 20.40 снощи от гръцка страна е получена информация, че Салахедин бин Аладин е задържан на гръцка територия близо до град Орестиада”, обясни Лазаров и благодари на министър Йовчев, който направил комуникацията с гръцкия си колега.

Лазаров демонстрира убедеността си, че делото ще „излезе в съда”.

На „строго професионален език” той обясни как са обезпечени доказателствата.

„Цялото придвижване на лицето от София през Пловдив до село Мезек е обективирано със съответните процесуално-следствени действия. Т.е., адресът, където е пребивавал в Пловдив, впоследствие придвижването му до границата…всичко е облечено процесуално със съответните разпити на свидетели”.

Лазаров добави, че „имаме и друго задържано лице на територията на град София, което на практика осъществява цялата логистика по извеждането на издирваното лице”.

Той не пожела да дава подробности да взаимоотношенията между двамата задържани, защото „ще навляза в твърде лична тема”.