Когато отношенията между САЩ и СССР бяха в най-замръзналата си точка през 1980-те, никой не можеше за предвиди каква екзотична заплаха ще дойде от Русия през Желязната завеса. Времето, когато американската Агенция за разузнаване в отбраната (Defense Intelligence Agency – DIA) излезе от мрака. Това си спомня с умиление блогърът Ендрю Тарантола от американското електронно издание Gizmodo.
Сенчестата агенция – отговорът на Пентагона на ЦРУ – работеше 24 часа в денонощието, за да разкрива съветските военни заплахи и да ги докладва във Вашингтон.

Заради строго секретното естество на тези информации, агенцията използва екипи от художници, които да пресъздават с точност образите на всяка една заплаха, за използване в публикации на DIA и по време на брифинги. Самите теми са били толкова секретни, че изображенията включително са се смятали за чувствителна информация.

В периода между 1965 и 1989 художниците на служба на DIA са разработили над 1 000 изображения на потенциални съветски военни заплахи – известни сега Артистичната колекция на агенцията. Ето някой от най-ужасяващите неща, които навремето за се смятали на съветски разработки.