Единственото освен наглостта, което пази правителството (или режимa както го нарекоха от Le Monde) на Орешарски на власт е полицията.

Десетки хиляди отработени полицейочасове, километри кордони, стотици гигабайти видеозаписи на цивилните оператори на полицията, бели автобуси, десетки задържани..
Системата на охранителна полиция от София и провинцията е впрегната, за да осигури комфортния минимум на престояващите във властта.
Сблъсъците са факт. Въпреки че всички видяхме клипчетата с “непропорционално” използване на полицейска сила, в един глас главен прокурор, главен секретар и вътрешен министър казват – не е имало превишаване на полицейските правомощия. Няма нужда от разследвания. Но и да имаше, какво от това. По делото образувано срещу полицая, който цяла България видя да бие с палката си в гръб с нищо непредизвикал го протестиращ в нощта на лятната окупация на парламента, все още няма обвинения.

През седмицата “Ранобудните студенти” писаха на вътрешният министър Йовчев за да го попитат – защо полицаите, които охраняват протестите не носят значки и защо някои от тях са с маски – въпроси, които се задават още от първия ден на протестите.  Няма нищо нередно каза Йовчев – няма проблем да има полицаи със скрити лица по площадите, защото може и да им студено. 

Разбира се, това което виждаме по площадите – публичните прояви на полицейщината, не е нищо –  другото е по-страшно.

Покрай летните протести прокуратурата дори беше образувала преписка за диверсия, която държа отворена два месеца, за да може ДАНС да събере всичко за 50 годишния архитект задържан при лятната обсада на парламента, защото подготвял “прескачане на загражденията”. После държавното обвинение се опита да опровергае новината, като каза, че не било дело, а преписка, която вече била  прекратена. Какво става със събраната информация и прокурора проявил креативност – така и не разбрахме.