Европейският съюз обмисля задължителното инсталиране на устройства, които позволяват на полицията да блокира автомобилните двигатели от растояние, става ясно от изтекли секретни документи, достояние на Daily Telegraph. Мярката ще засяга всички автомобили на територията на ЕС.
Ако планът бъде осъществен, полицията ще има възможност да спира бегълци, заподозрени престъпници или просто шофьори, каращи с превишена скорост, чрез сигнал от компютър в произволно полицейско управление. При получен сигнал, устройството ще прекъсва подаването на гориво в двигателя на автомобила.
Технологията се разработва от секретна европейска мрежа за технологично сътрудничество между полицейските власти и се предвижда да стане факт до 6 години.

Идеята е да се сложи край на опасните високоскоростни преследвания, както и на остарелите практики за стрелба по гумите на преследвана кола или поставяне на блокади с шипове на пътя.

От правозащитната организация Statewatch, предоставила секретните документи на Telegraph,

се опасяват, че технологията би представлявала сериозна заплаха за гражданските свободи.

Контрол от разстояние

Дистанционният контрол върху електрониката на автомобилите далеч не е ново явление, припомня изданието. Съвременните автомобили са оборудвани с множество микрокомпютри, които управляват всичко от запалването на двигателя до музикалната уредба.  

Кредитни компании и търговци на автомобили използват устройства, които напомнят на клиента за закъснели плащания чрез задействане на клаксона и мигащите светлини, и могат да блокират двигателя напълно, ако дължимите суми не бъдат заплатени до няколко дни. След това GPS предавател посочва на компанията откъде може да си прибере автомобила от нередовния клиент. Подобна технология се използва и като средство против автомобилни кражби.

Опасност от злоупотреби

Освен опасенията на правозащитните организации относно евентуални полицейски злоупотреби с новата технология, остро стои въпросът и с потенциалните хакери, които биха могли да използват технологията за престъпни цели.

Изследователи от университетите в Калифорния и Вашингтон посочват още през 2010, че съвременните автомобили са силно уязвими за „хакерски атаки”, които могат да засегнат критични за сигурността системи, като спирачките на автомобила.