Прокуратурата образува трето дело на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение, в което главният прокурор иска депутатския имунитета на зам.-председателя на ГЕРБ за започване на наказателно преследване за присвояване.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че Цветанов е присвоил 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Така, Орлин Тодоров е онзи, заради когото на Цветанов му бе образувано дело, че е възпрепятствал подслушването му по разследване за откраднати детски катерушки.

През лятото прокуратура обвини Цветанов за престъпление срещу правосъдието, защото написал шест пъти „НЕ“ върху резолюцията за осъществяване на специални разузнавателни средства срещу Тодоров. Въпросният документ е бил одобрен от съдия, а в случая Цветанов е трябвало да разреши техническото прилагане на СРС-ата от подчинената му по това време служба СДОТО.

Заради „топ разследването“ за откраднатите катерушки Орлин Тодоров бе арестуван и изкара не малко време в ареста.  

Според прокуратура обаче като министър на вътрешните работи Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора в Ловеч.

Така Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а после и 20 заплати при пенсионирането си от МВР, става ясно от обширното съобщение на държавното обвинение.

Цветанов е обвинен и по скандала с безконтролното подслушване – сигнал, който в прокуратурата внесе Сергей Станишев. Това се случи, докато страната се управляваше от служебното правителство, но определено изигра своята роля преди изборите.

Така от днес Цветанов вече си има три дела. Второто, за „НЕ-тата“, за малко да тръгне в съда преди месец, но прокуратурата провали старта му. Наблюдаващите обвинители Калоян Ангелов и Стефан Рачев поискаха и получиха отвод на председателя на състава и докладчик по делото в Софийския градски съд (СГС), сочейки три медийни публикации, почиващи на клюки от кулоарите на Съдебната палата. Според непотвърдените твърдения съдия Димитрина Ангелова и адвокатът на Цветанов Менко Менков „имали сърдечни отношения“. Въпросните статии се появиха в дните преди делото във вестник „Преса“, а след това в „Уикенд“ и „България днес“, цитирани от сайта „Блиц“. В резултат на тази прокурорска маневра съдията си подаде отвод и делото не започна.