Докато в България примката около марихуаната се затяга, и проектът за промени в новия НК предвижда затвор от 1 до 6 години дори за цигара марихуана, то, както често се случва, в световен мащаб тенденцията е точно обратната – към декриминализация и легализация на лекия наркотик. Марихуаната е позволена за медицински цели в Канада, Чехия, Израел и 20 американски щата, напълно или практически е легална в Холандия, отскоро в Уругвай и американските щати Колорадо и Вашингтон, а това лято към групата може да се причисли и най-северният американски щат Аляска.

Поддръжниците на марихуаната в Аляска вече са събрали повече от необходимото количество подписи, за да са сигурни, че гласоподавателите ще могат да изкажат мнение дали в щата да бъде легализирана марихуаната за развлекателни цели, информира електронното издание на телевизия RT, като се позовава на официална информация от щатските власти.

Петицията за легализация вече е надминала 30 000 подписа и така въпросът за легализацията ще бъде решен на изборите през август 2014 г.

„Инициативата отговаря на щатските изисквания (…) Остава само губернаторът да разпише документите за сертификация”, казва Гейл Фенумей от Избирателната комисия на Аляска пред Ройтерс.

Ако референдумът бъде успешен, Аляска ще се присъедини към щатите Колорадо и Вашингтон, който откровено заобиколиха дългодишната забрана на марихуаната на федерално ниво.

Според федералния закон, марихуаната все още се води забранено вещество от Списък 1, заедно с хероина, LSD и амфетамините. Избирателите във Вашингтон и Колорадо обаче, предпочетоха да игнорират въпросния закон, като легализират тревата за развлекателни цели за всеки пълнолетен гражданин над 21 г.

Легално притежание до 28 грама

Ако мярката бъде одобрена, жителите на най-северния щат ще могат напълно легално да притежават до една унция (28 грама) и да отглеждат до 6 растения канабис у дома. По този начин търговията с марихуана ще бъде данъчно обложена и продажбите – официално регулирани, допълва RT.

Аляска и в момента е един от двадесетте щата, където марихуаната е разрешена за медицински цели, но евентуален успех през август ще означава поредна победа за набиращото сила в цялата страна движение за легализация на марихуаната за всички пълнолетни, а не само за тези, притежаващи лекарска рецепта.

„Гласоподавателите ще имат възможността да заменят провалилата се политика на забрана със система, където марихуаната е регулирана и обложена с данъци, също както алкохола в Аляска”, изтъква Тейлър Бикфорд, говорител на кампанията за легализация.

Актуално щатският закон позволява на властите да вкарат в затвора за 90 дни всеки, заловен в притежание на марихуана извън дома си, като същият ще трябва да заплати и 2000 долара глоба. Ако обсъжданият закон бъде прокаран, то все пак ще остане нелегално да се пуши трева на улицата, но граждани, носещи „благоприлично” количество марихуана в себе си, няма да се притесняват заради глоби или лишаване от свобода.