Турският парламент е приел ново законодателство, което регулира съдържанието в интернет, в ход, който мнозина наблюдатели отчитат като посегателство от страна на премиер Реджеп Ердоган на свободата на изразяване, достъпа до информация и разследващата журналистика.
Телевизия Al Jazeera съобщава, че след продължителни дебати снощи, управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган е прокарала ограничаващия закон с 319 гласа „за” от 550 депутати.
Съгласно новият закон държавния Съвет за телекомуникации ще има правомощията да блокира достъпа до интернет страници, без формалното разрешение от съда, ако съдържанието им бъде преценено като „обидно”.

Новото законодателство също така ще задължава доставчиците на интернет да пазят регистър на действията на потребителите си за срок от две години, които да предоставят на властите при поискване, без да уведомяват гражданите за това.

Новата мярка е част от пакет законодателни промени, чието гласуване трябва да завърши днес и да се превърнат в закон след подписването им президента Абдуллах Гюл.

Приетото през 2007 г. действащо досега в Турция законодателство позволяваше на съда да блокира платформата за блогинг WordPress, както и видео-услуги като DailyMotion и Vimeo, докато YouTube беше забранен на турска територия до 2010 г.

Някои алтернативни новинарски сайтове беше също блокирани, а интернет-потребители глобявани, арестувани и дори осъждани на условни присъди – както световноизвестният пианист Фазил Зай през 2013 г. – за обидни за религиозните ценности туитове.

Новите промени идват на фона на опитите на премиера Ердоган да прокара спорни съдебни реформи, в опит да задуши корупционно разследване, което досега повлече мнозина негови политически и бизнес съюзници.

Международната организация „Репортери без граници” определи законодателните промени като насочени към „засилване на кибер-цензурата, правителствения контрол над интернет и шпионажа”.