Министерството на финансите на САЩ тихомълком е извадило от „черния си списък” бившият хърватски генерал, осъден за военни престъпления, Анте Готовина, след като вторият подал съдебен иск за изчистване на името си. Това съобщава авторитетното американско издание Foreign Policy, като предупреждава, че подобна маневра може да се окаже прецедент, който да се използва в бъдеще от лица, обвинени в тероризъм, военни престъпления и трафик на наркотици.
Финансовите санкции, налагани от САЩ срещу държави като Иран, например, се смятат за много ефектен инструмент на външна политика. В „черния списък” на американското финансово министерство влизат също така и отделни индивиди – от престъпници до диктатори.

Изваждането от списъка е продължителен процес, който е свързан с внасянето на молба за преразглеждане пред самото министерство, което първоначално е наложило санкциите. Тези които са включени в списъка нямат право на изслушване, да разгледат събраните срещу тях доказателства или дори да настояват за отговор. След като е чакал близо година, Анте Готовина е внесъл съдебен иска срещу американската държава на 6 януари.

Foreign Policy посочва, че след като съдебните искове предизвикват подобна реакция от министерството на финансите на САЩ, този ход може да се използва и от други.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия обвини в престъпления срещу човечеството Анте Готовина през 2001 г., а през 2003 г. беше включен в „черния списък”, след като се укри от властите. Бившият хърватски генерал беше арестуван на Канарските острови през 2005 г. и прехвърлен в Хага, където през 2011 г. беше осъден на 24 години затвор.

Съдебното решение обаче анулирано през ноември 2012 г. и сега Анте Готовина е свободен човек, който иска да развива бизнес с производство на риба-тон, пише още Foreign Policy.