Амбициозна програма на Пентагона, насочена към създаването на високотехнологични бронирани костюми за американските командоси, навлиза в нова фаза и армията на САЩ е готова да започне изпитанията на три прототипа от това лято. Това съобщава електронното издание на авторитетното американско списание Foreign Policy, като цитира изказване на главнокомандващия щаба на специалните части на САЩ (U.S. Special Operations Command – SOCOM), адмирал Уилям Макрейвън.
Проектът е лансиран преди година (виж приложеното в край на текста видео) и основната му задача е да промени коренно възможностите и защитата на военнослужещите от различните елитни подразделения на въоръжените сили на САЩ – т. нар. „тюлени” на флота (Navy SEALs),

„зелените барети” на армията (U.S. Army Special Forces) и др. – които изпълняват най-опасните мисии, възлагани от Пентагона.

Нарицателното наименование на проекта наистина е „Железен човек” (Iron Man), с кимване към комикс-героя, пресъздаден и на екран, и технологиите, които ще са необходими за създаването му.

Адмирал Макрейвън е разкрил по врем на на конференция на специалните части във Вашингтон, че костюмите няма да бъдат захранвани електрически, което означава, че ерата на супер-войниците, които носят компютъризирани и механизрани брони, все още предстои. В най-добрият вариант адмиралът ще настоява костюмите да бъдат въведени на въоръжение през 2018 г., посочва още Foreign Policy.

Адмирал Макрейвън е посочил още, че проектът досега е показал „забележителни резултати”, а сглобените вече прототипи ще бъдат подложени на анализ, за да се прецени дали те отговарят на изискванията на въоръжените сили на САЩ за издръжливост при бойна обстановка. Все още не е ясно колко ще струва проектът, но Макрейвън е заявил готовност да предложи награда от 10 млн. долара на създателя на одобрения в крайна сметка прототип.

„Ако бъде изработен правилно, този костюм ще промени коренно възможностите за оцеляване и способностите на специалните войски”, е заявил Макрейвън.

Въпреки вече над десетилетие ангажирани във военни конфликти в Ирак и Афганистан, въоръжените сили на САЩ все още не разполагат с адекватна защита за командосите, които „застават на вратата”, е посочил адмиралът, реферирайки към противоречивите операции за пленяване или ликвидиране на терористи, които американските спецчасти извършат по света.

От SOCOM вече са разкрили, че костюмът ще съдържа футуристична втечнена броня, която се втвърдява с активирането на магнитно поле или електрически заряд. Ще има също така и компютъризирани компоненти, комуникационни и сензорни възможности, част от които ще бъдат директно свързани с мозъка на носещия костюма.