Продължили с години, критикувани от мнозина, едни от най-странните и отблъскващи оръжейни сделки най-сетне намериха своя край, пише Дан Ламоти за Foreign Policy. Пентагонът прекратява отношенията си с руската държавна компания „Рособоронекспорт” под натиск от страна на Конгреса и е възможно криминално разследване на противоречивата програма на американската армия да купува руски хеликоптери Ми-17 за афганистанската армия.
Министерство на отбраната на САЩ преустановява отношенията с руската компания, като ще продължи да доставя вече закупените към момента хеликоптери. Първоначално Пентагонът планираше да заложи повече средства за купуване на хеликоптери в бюджета си за 2014, но сега се отказва от тези си намерения, коментира авторът.

„Като се консултирахме с Конгреса, преосмислихме нашите изисквания”, пояснява говорителката на Пентагона Морийн Шуман, „Нямаме планове да закупуваме допълнителни хеликоптери Ми-17 от „Рособоронекспорт” извън вече поръчаните и обещани на афганистанската армия”, добавя тя (общо 63 хеликоптера до края на 2014 – бел.ред).

Този обратен завой на американското правителство идва след вълна от критики от законодатели и активисти за човешките права, които са дигнали мерника на Рособоронекспорт заради това, че доставя оръжия на режима на Башар Асад по средата на кървава гражданска война.

Съмнителни отношения

Говори се, че Пентагонът е започнал разследване на „Ми-17” програмата, след като в нея са установени определени нередности. Следователи изясняват имало ли е неправомерни разплащания от американската армия към подизпълнители и възможен конфликт на интереси между тях. Американската армия купува руски хеликоптери от години, като например през 2008 филиал на „Карлайл Груп” е облагодетелстван без конкурс с договор на стойност 325 милиона щатски долара за покупката на близо две дузини хеликоптери Ми-17.  

Сенаторът от републиканската партия Джон Корнин приветства приключването на отношения с „Рособоронекспорт”, като посочи, че американската армия не бива да подкрепя режима на Башар Асад, обвиняван за избиването на десетки хиляди цивилни и използването на химическо оръжие срещу тях.

„Да правим бизнес с доставчика на тези хеликоптери беше една морално банкрутирала политика, и ние като нация не бива повече да спонсорираме военните престъпления на Асад”, заявява Корнин.

Евтини хеликоптери?

Оправданието на Пентагона гласеше, че Ми-17 са уникално подходящи за афганистанските условия и са най-евтиният начин да бъдат изградени афганистански военновъздушни сили, които продължават да са в зародишно състояние дванадесет години след началото на американските операции там.

„Американската армия плаща на „Рособоронекспорт” близо двойно цената, срещу която руската армия получава практически същите хеликоптери”, посочват сенатори и конгресмени в писмо до главния прокурор на САЩ.

„Рособоронекспорт” продава оръжия за 13 милиарда долара годишно по целия свят, като целият й бизнес надхвърля 38 милиарда долара, включително договори за доставки на Китай и Венецуела.

Не само преките извършители…

„Не е достатъчно само да налагаме санкции на тези, които извършват масови зверства”, заявява в тази връзка Сони Ефрон от организацията за защита на човешките права „Human Rights First”. „Трябва да се вгледаме внимателно в компаниите по снабдителната верига, които правят зверствата и нарушенията на човешките права възможни, тези, които осигуряват оръжия, финансиране, застраховки, технологии за разузнаване и наблюдение, и друго материално техническо осигуряване за осъществяването на репресии. И всичко тръгва оттам – да бъдем сигурни, че американското правителство не осигурява договори на такива компании”, изтъква още тя.