Въвеждане на ограничения офшорни компании да притежават дялове в медии е предложил депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Това стана ясно от думите на съпартиеца му и председател на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев пред Нова телевизия.

Пеевски лично е написал ”двадесетината члена” в закон, които засягат медиите, за да отговори на обществените очаквания, обясни Цонев.

Първият законопроект, в който участва бившият шеф на ДАНС, за втория си мандат като народен представител обаче минава под знака на съмнението за тежък конфликт на интереси.

Майката на „успешния 33-годишен” мъж е пряко свързана със собствеността на медии и разпространителски фирми.

Освен това Пеевски доскоро бе член на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания.

Допълнителен щрих към циничността в тази ситуация са думите на банкера Цветан Василев пред Дойче веле, който отричайки да е „скритият” собственик на медийната империя на Кръстева, говори за „прекалената свобода на словото в страната“.

На въпрос защо точно сега се внасят поправките, Цонев обясни, че това е така, защото има очакване в обществото, което непрекъснато говори, че има непрозрачност на собствеността на медиите.

В отговор на въпрос кои са медиите, които са с неясна собственост, председателят на бюджетната комисия каза, че ДПС винаги се опитва да отговори на подозренията и обвиненията с конкретни действия.

Ден преди Цонев да анонсира законодателните занимания на Пеевски, той съобщи че предстои внасянето на проект на закон за икономическите и финансови взаимоотношения, в който се дава решение и на проблема с неясната собственост в медиите.

Като цяло законопроектът предвижда ограничения за участие на офшорни фирми в 20 различни области от икономиката. Цонев каза, че работи по проекта от половин година, а Пеевски се е включил с частта за медиите в последните седмици.

Председателят на бюджетната комисия обясни активността на Пеевски в коването на антимонополно законодателство с ценния му опит и знания като юрист. За протокола трябва да се отбележи, че Пеевски има няколко месеца стаж като следовател, след като бе назначен на поста без конкурс, но няма решена преписка. Юридическото му образование е от Югозападния университет.

От интервюто на Йордан Цонев не стана ясно какво точно предлага Пеевски за медиите и срещу монополите, освен че е против офшорни компании да са собственици на вестници.

Той обаче изрази увереност, че колегата му ще дойде лично да представи идеите си в пленарна зала. Цонев отказа да коментира дали колегата му ще бъде на работа в парламента тази сряда, след като обеща да се държи отговорно пред избирателите си.

През миналия си мандат Пеевски почти не се вясваше в парламента и нямаше законодателни инициативи.

„Аз по този законопроект в офиса и в кабинета съм работил с него (с Пеевски – бел. ред.)“, каза Йордан Цонев. Той допълни, че Пеевски участва също така и в разработката на няколко антимонополни законопроекта.