Мястото е онова, в което говоренето с конструкция отдавна е отстъпило крачка зад слабата ирония на ниво квартална лингвистика. Новина по значение на думата липсва, ако приемем, че събирането на 205 от 240 души на държавна заплата на същото това място в обсъждане на тема с национално значение скоро не е притежавало особена стойност.

Влезли в такта „вот след вот”, зададен от парламентарната група на ГЕРБ, в сряда народните представители се опитаха да проведат нещо като дебат по втория тест на доверие към кабинета „Орешарски” – по темата „регионална политика”. Две седмици след като депутатски „чупки” за пореден път набраздиха с дълбоки резки авторитета на институцията Парламент, днес по нищо не пролича, че някъде там се намира „лепилото”, което не да заличи, но поне да закрепи счупеното достойнство на Народното събрание.

За разлика от първия вот на недоверие срещу правителството, който бе залаган няколко пъти в игра на кворум, при втория неочакваната поява на лидера на „Атака” осигури работния ден. Станалият редовен потребител на самолетни услуги до Брюксел в последния месец Волен Сидеров обясни, че се е прибрал извънредно от Виена заедно с колегата си Десислав Чуколов, за да се включи в днешния дебат.

205 народни представители се регистрираха и НС започна работа.

Викове „Оставка!”, идващи от събралата се групичка протестиращи отвън, се прехвърлиха и в пленарна зала при посрещането на премиера Пламен Орешарски и министрите от кабинета му. Проявата на „политическо възпитание” остана единствено като част от „етичния репертоар” на председателя на парламента Михаил Миков. „Стадионното поведение не е присъщо на парламента, но всеки сам избира формата на политическото си поведение”, коментира първият сред равни.

Логично мотивите по вота на недоверие бяха представени от лансираната като капацитет по регионална политика и бивш ресорен министър Лиляна Павлова. В тях бяха отбелязани протестите, липсата на програма, провалът и хаосът в сектора – редовни точки, бягащи от конкретиката, които сме привикнали да слушаме, когато се говори опозиционно от трибуната. Последва пригласяне в същия тон от страна на други депутати от партията вносител на вота.

Лидерът на ГЕРБ говори в кулоарите, засегнат от сутрешно телевизионно интервю на Мая Манолова от БСП, нарекла партията му „карикатура на опозиция”. „Тези хора, които са се класирали втори, трети и четвърти, са карикатури на управляващи. Понеже чух г-жа Манолова сутринта да казва, че ние сме карикатури на опозиция. Да, така е, ние не сме опозиция, ние сме победителите от изборите. А те са карикатури на управляващи. Аз съм по-съгласен да съм карикатура като опозиция, защото съм победил, отколкото като тях да съм карикатура като управляващ”, видя по свой начин композицията на картината бившият премиер.

В защита на правителството заговори „еквивалентът” на Лиляна Павлова в Коалиция за България, но нереализиран като министър, Димчо Михалевски. Времето бе върнато с 4 години назад, за да се припомни какво са направили или по-скоро какво не – управляващите тогава ГЕРБ.

„Майсторът” на високото слово в парламента Лютви Местан разгърна случващото се в неговата несъстоятелност. „Вотът на недоверие е едно голямо парламентарно събитие, но аз вече казах, че вотът на недоверие ще престане да бъде голямо парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ(…) Забележете, че превръщането на вота в парламентарно ежедневие, в парламентарен тривиалитет, означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията”, заяви той, без да пропуска да отбележи, че вотът се гледа в празничен ден за мюсюлманите – Курбан байрам. Местан бързо намери религиозната връзка в случващото се: „Ще повторя само тезата си във връзка със скандалите през последните 4-5 месеца тресат политическия живот в страната – ако очакваме от тези скандали да изиграят ролята на едно своеобразно чистилище, през което трябва да минем всички политици, то през това чистилище трябва да минем всички, без изключение”.

 При връщането към конкретиката лидерът на БСП Сергей Станишев заключи: „Магистралите на г-н Борисов не са повече от магистралите на тройната коалиция”. След това направи разбор на ситуацията в ГЕРБ с директно обръщение към парламентарната група за финал: „Правите вотове до дупка, за да угодите на прищевките на един-двама души от ръководството, които не могат да се примирят, че не заемат постове, които искат. Е, няма да ги заемат. Парламентарната група на ГЕРБ е заложник на прищевките на един човек. Всички сте заложници. Бъркотия, раздвоение на съзнанието – това беше характерно за управлението на ГЕРБ(…) В АПИ по времето на Бойко Борисов се смениха четирима председатели. По времето на Росен Плевнелиев са уволнени над 200 души, а на Лиляна Павлова – 140. Вие ли ще говорите за чистка, безсрамници?”.

След три часа напъни за дебат вербалните сили на присъстващите в залата очевидно се изчерпаха и бе решено вторият вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски” да бъде гласуван в четвъртък (17 октомври) в 13.20 часа.

Заявената готовност на ГЕРБ за регулярно внасяне на вотове и издръжливостта на правителството премиерът коментира извън пленарна зала с думите: „Въпросът по-скоро е – ГЕРБ докога ще издържи? Ние сме издръжливи”.

Час по-късно партията на Борисов обяви, че третият тест в доверието на кабинета ще е по тема „култура”.