Монументалната композиция на група партизани в действие пред централата на БСП на столичната улица „Позитано” 20 бе оцветена в розово и лилаво в деня на Октомврийската революция от 1917 година (официално назована в СССР Велика октомврийска социалистическа революция – бел. ред.). Получи и надпис „Кой? БКП-позор! #Кой!”.
По стил „украсата” силно напомни на тази, която получи Паметникът на съветската армия на 21 август – 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Тогава войниците също бяха боядисани в розово, а под тях бе написано „България се извинява!!!” (на български и на чешки).
За разлика от тогава обаче, нощната символична акция приключи с ареста на шестима души, сред които блогърът Асен Генов от „Протестна мрежа”.

За случилото се той съобщи в профила си във „Фейсбук”, където рано сутринта написа „Задържаха ни в трето РПУ”.

По-късно пред Нова телевизия вътрешният министър потвърди информацията, като уточни, че активистите са били задържани от случайно преминал полицейски патрул около 5.00 часа. Цветлин Йовчев нарече действията им „недопустим вандалски акт“. „В зависимост какво установи проверката, ще се вземе решение какво може да се предвиди като обвинения“, допълни той.

С развитието на деня стана ясно, че четирима „активни членове на ДСБ” също са взели участие в акцията – Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов, а партията пое отговорност за нея. В съобщение до медиите ДСБ стъпиха на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и попитаха „Какво символизират паметниците, които олицетворяват дейността на тази престъпна организация?!”.

По-късно депутатът от БСП Антон Кутев обяви прекрачване на духовните граници, като заяви, че оскверняването на културна ценност не може да е форма на протест. Според него Генов трябва да бъде освободен, въпреки че случилото се е „тъжен факт”.

Междувременно арестът на блогъра (който е силно активен в интернет – бел. ред.) предизвика защитна вълна в социалните мрежи, която настоя да бъде пуснат.

Адвокатът му Николай Беров заяви пред bTV, че до момента няма повдигнати обвинения. Дело е образувано срещу него и момиче на име Цветелина. Беров допусна, че освен дело за хулиганство ще бъде образувано и такова за извършване на деяние с особена дързост и цинизъм на обществено място. По него законът предвижда лишаване от свобода до 5 години, уточни адвокатът.