Алжирецът Салахедин бин Аладин, който бе заловен в Гърция, през цялото време на бягството си от страната е бил пред българските правоохранителни органи, които в крайна сметка ще го предадат на съд благодарение на „отличното сътрудничество с гръцките колеги”.
Фактът, че полицията се е задъхвала в преследването и е била „надбягана” от 20-годишния нелегален имигрант бе потвърден от главния прокурор Сотир Цацаров.
„Беше осъществена една много мащабна операция по отношение на алжиреца Аладин, на която той успя да отговори с двучасово или на моменти минутно изпреварване на органите на реда. Постоянно това бе следено от мен, от министъра на вътрешните работи и от главния секретар и важното е че е задържан”, заяви Цацаров.

Заподозреният за нападението срещу 20-годишната Виктория Христова бе заловен във вторник вечерта в Гърция. Преди това полицията го търси в София, „щурмува” хотел в Пловдив, „прочисти” на два пъти заедно с кмета и местните ловджии село Мезек, блокира границата…

Това, което имаме като граница, не е граница

„Границата на България не представлява това, което ние имаме в съзнанието си като граница. Тя се пази не по реда, който ни е познат от едно време. Аладин бе задържан в Гърция, след като бе локализиран апартаментът, в който се е криел в Пловдив, след като бе локализиран таксиметровият автомобил, който е наел, след като бе локализирано селото, в което го е откарал, както и целия му маршрут през нощта до границата. Това, че е успял да я премине, да успял е, но успяхме да го задържим и гърците го върнаха обратно”, обясни възмутено Цацаров.

Главният прокурор е притеснен от факта, че алжирецът е влязъл не като бежанец, а като нелегален имигрант. „Поискал е съответното убежище и производството за убежище е тръгнало и не е свършило. Той е човек с документ за самоличност, който представлява служебна бележка, че има производство в Държавна агенция за бежанци. Той е поискал задействането на съответните административни процедури от Държавната агенция по бежанците, откъдето са се забавили с решението, т.е. той е пребивавал в страната със статут на лице, спрямо което има производство, но все още няма решение”, добави Цацаров. 

За „одисеята“ по статута на Бин Аладин главният прокурор не посочен конкретен виновен, но призна, че е имало „проспиване“. „Аз не мога да кажа коя институция е проспала всичко това. Мога да кажа само, че спрямо него е могло да бъдат задействани далеч по-бързо съответните процедури. Защото едно е да предоставяш убежище на бежанци, съвсем друго е да приемаш нелегални имигранти и техните процедури да се точат доста време”, каза той в интервю по БНТ по-рано.

Алжирецът е обвинен за грабеж с опит за убийство и вероятно ще бъде подведен под отговорност и за нелегално преминаване на границата. Възможно е да бъде обвинен и за втори грабеж, тъй като в него е открит откраднат мобилен телефон, но това трябва да се докаже.