Въпреки покачването на напрежението между НАТО и Русия, в резултат на украинската криза, „Владивосток”, един от двата кораба, продадени на руснаците от Франция през 2011 г., проведе първите си маневри на вода край френския атлантически бряг, съобщава новинарската телевизия France 24. Доставката на плавателния съд е предвидена за края на 2014 г. Корабът е от клас „Мистрал” и има капацитетът да носи хеликоптери на борда си.
Телевизията цитира мнението на френския външен министър Лоран Фабиус, според когото е рано да се обсъжда въпроса за блокиране на сделката.

Според експерти, всяко забавяне или анулиране на договора е свързано с наказателни глоби, „без да се броят работните места, които са създадени в корабостроителницата в Сен-Назер”.

Стойността на сделката за двата бойни плавателни съда е от порядъка на 1,12 млрд. евро

Филип Миго, специалист по въпросите на отбраната в Института по стратегически и международни отношения в Париж смята, че доставката на хеликоптероносачите на Русия „няма да повлияе на баланса на силите в Черно море”. Според експерта, капацитетът на „Мистрал”-ите е нямало да бъде от полза на руснаците при операцията в Крим, където е било въпрос на бързо и дискретно разполагане на силите.

Въпреки името „Владивосток”, изписано на корпуса на кирилица, корабът все още не е сменил флага си и плава под цветовете на Франция. Задната част на плавателния съд е била изготвена от корабостроителницата в Санкт Петербург, докато предната на френска територия.

По ирония на съдбата, вторият кораб, който трябва да бъде доставен на Москва в края на 2016 г., е наречен „Севастопол”, името на Кримския град, в сърцето на кризата в Украйна.

В рамките на подписаното споразумение, в края на май, началото на юни, в корабостроителницата в Сен-Назер се очакват 400 руски военнослужещи, бъдещите екипажи на двата кораба, които ще имат шест месеца на разположение да маневрират с корабите.

Договорът между Русия и Франция от 2011 г. предвижда и възможното изграждане изцяло на руска територия на други два кораба от същия клас, но засега тази допълнителна клауза не е била активирана от руснаците, уточняват от France 24. През октомври 2013 г. руски представители са заявили, че решението за използването на тази опция ще бъде взето след първата година на експлоатация „Владивосток”.