Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов, който бе отзован в сряда заради случая „Боевски”, ще съди външния министър Кристиан Вигенин. Това обяви дипломатът в отворено писмо до медиите в събота.
Николов бе посочен от Министерство на външните работи (МВнР) като единствения виновен за неочакваното завръщане на олимпийския шампион от Латинска Америка, където изтърпяваше присъда от 9 години и 4 месеца за наркотрафик.

За изненада на всички свързани с казуса институции, както се оказа в последствие, Гълъбин Боевски се прибра в България на 23 октомври – значително по-рано, преди да изтече наказанието му.

С повдигането на завесата по случая стана ясно, че тежкоатлетът е бил освободен със специфичен за бразилското законодателство декрет за експулсиране още на 13 март. От външно ведомство побързаха да се оправдаят, че са разбрали за това едва ден преди Боевски да се прибере в България. Обявено бе още, че посолството ни в Бразилия е издало на олимпийския шампион по вдигане на тежести временни документи на 11 октомври.

И докато външно ориентираните български институции все пак показаха запознатост с казуса, макар и с тежко закъснение, прокуратура, правосъдно и вътрешно министерство останаха силно засегнати от липсата на информация.

Дупките с неясноти, които се появиха по случая „Боевски”, поставиха под огромно съмнение ефективността и въобще съществуването на комуникация между държавните институции. Не бяха представени и мотиви, с които българинът е бил освободен.

Малко сапун

„Измиването на ръце” беше наложително, но „сапунът” бе в минимални количества. Предсрочното прекратяване на мандата на Чавдар Николов бе основано твърде общо с нарушения на Закона за държавния служител, неизпълнения на служебни задължения и уронване на престижа на службата. Министър Вигенин обяви, че взима решението си, след като се е „запознал с доказателствата по дисциплинарното дело”, образувано от ведомството.

В тона на счупена комуникация отзованият дипломат написа в събота: „Уважаеми господин министър, не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор, след като всички аргументи, които аз и посолството предоставихме по случая „Боевски”, не само не бяха взети под внимание, но и не им бе дадена публичност. Включително и в прес съобщението на Министерството за Вашето решение да ме отзовете нямаше и дума за моята позиция”.

Справедливост?

Друг въпрос, който повдигна казусът, бе справедливо ли е българи с присъди да се прибират като свободни граждани. Тази точка също влезе в защитната теза на бившия вече посланик:

„Предприетите срещу мен дисциплинарни действия имат за цел да изместят фокуса от истинския проблем, който интересува нашето общество, а именно, защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите.  Отговорът е следният: Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100. На въпроса защо хора, като него се връщат без да бъдат доосъдени или оправдани от нашата съдебна система – това трябва да кажат компетентните институции у нас и да се даде отговор къде е правната база за подобни действия”.

Вигенин е призован още да каже какво е предприел за реализацията на нееднократните предложения на Николов за „сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия  още през декември м.г.”

„Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото”, допълва Чавдар Николов.

Оценка с „повече стаж”

Той дава и своята оценка на ситуацията от гледна точка на дипломат с „повече стаж” от Вигенин: „Моята професионална оценка като дипломат с повече стаж от Вас е, че публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация. Най-малкото, което може да сторите, е да засегнете страната, която му е дала агреман, независимо дали тя ще го демонстрира или не. Само преди два месеца в писмо до бразилския външен министър Вие декларирахте желание да развивате отношенията между двете страни. Вашите действия в момента показват точно обратното”.

„Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – „Златен почетен знак” за „висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба”. В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия”, завършва писмото си Николов.

Осъден външен министър

Български външен министър вече бе осъден преди по-малко от две години, макар и на друго основание. През януари 2012-а трима посланици с досиета от бившата Държавна сигурност спечелиха дела във Върховния административен съд срещу Николай Младенов заради предсрочното им връщане в България. Това стана след като Конституционният съд отмени лустрационни текстове, приети от ГЕРБ в закона за дипломатическата служба.

Посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция – Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, заведоха дела с мотива, че по Конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а тогава Георги Първанов отказа да подпише укази за това.

По време на скандала тримата заедно с още над 30 действащи посланици влязоха в списъците на Комисията по досиетата като сътрудници или агенти към бившата ДС.