Конфликтът между ръководството на „Пирогов“ и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), който бе посят преди няколко дни, получи своя практически израз на събрало се напрежение в четвъртък с протест на служителите на спешния център. „Острата фантомна болка на липсващ крайник“, която изпитаха в болницата, след като „ножът преряза кокала“, се оказа невъзможна за облекчение от Касата, поне не до края на тази година.

Във вторник Надзорният съвет на Здравната каса обяви, че до края на годината може да изплаща само по 80% от дейностите на болниците в страната, а останалите 20% ще бъдат преведени през януари 2014 г. Казано елементарно, остави медицинските заведения „да се оправят“.

Официалното съобщение дойде кризисно, след като от Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха, че Касата притиска директори на медицински заведения, като ги кара да подписват анекси и кредитни известия, както и да предоставят фактури с частичните дължими суми.

Директорът на „Пирогов“ д-р Стоян Миланов нарече действията на НЗОК рекет, предупреди, че заплатите на служителите за септември няма да бъдат изплатени и предрече декапитализация на болницата. Миланов изтъкна, че единственият вариант „Пирогов“ да се справи със ситуацията е да спре плановите приеми на пациенти.

Успокоенията по необходимост продължиха в сряда, когато от Касата казаха, че парите, които ще изплатят на болниците, ще стигнат за заплати на персонала им и посочиха отново, че ще изчистят дълговете си догодина. Здравният министър Таня Андреева също се включи в косвения диалог, изтъквайки, че няма основания за налагане на ограничения за пациентите – със същия времеви мотив.

Ден по-късно в разрез с вълната на спокойствие, която се опитаха да наложат държавните институции, в телевизионно интервю директорът на „Пирогов“ съобщи, че служителите му не са получили възнагражденията си за септември. Той бе достатъчно професионално символичен, за да изобрази проблема така: „Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам“.

По думите му мотото на спешния център „Усещане за сигурност“ вече липсвало в служители му, което неизбежно се пренасяло и върху пациентите. Той изключи възможността да се връщат пациенти и отново посочи като единствено вариант за оцеляване ограничението на плановия прием.

По друга телевизия управителят на НЗОК Румяна Тодорова се похвали, че Касата за пръв път е „на нула“ и няма никакви средства зад гърба си, което обяснявало защо няма как да бъдат изплатени парите на болниците на 100%. За пореден път в рамките на седмицата тя лансира възможността медицинските заведения да оцелеят в рамките на дадените 80%, като дадат заплати и се разплатят с доставчици.

В коментар на недоволството на „Пирогов“ Тодорова заяви, че само пет от 360 болници изразяват подобни претенции. „Държавата няма откъде да извади 27 милиона лева, поне на този етап. Единствената помощ може да дойде от Националната агенция по приходите, но това може да стане едва през декември“, каза още тя. Според нея, ако по времето на правителството на ГЕРБ не са били взети 1,5 милиарда лева от здравните вноски, за да се ползват за други цели, до драматичната ситуация с финансите сега е нямало да се стигне.

Уверение за стабилност на ситуацията дойде и от финансовия министър, който обяви, че притесненията на вече не трябвало да стоят на дневен ред. „Ще се гарантира за ноември и за декември един процент – около 30 млн.лв., който да покрие належащите им (на болниците – бел. ред.) разходи. Вероятно ще се наложи да правим и нормативни промени за повишаване на ефективността на изразходваните средства, тъй като не можем постоянно да сме в ситуация да влизат повече пари в Здравната каса, а парите винаги да не стигат“, допълни Петър Чобанов.

Няколко часа след изказването й от Столичната колегия на БЛС обявиха, че в петък излизат на протест между 12.30 и 13.00 часа. Демонстрацията ще бъде мирна и с предупредителен характер, но остава с възможност за разрастване, ако не се обърне внимание на проблемите на болничната помощ.

Медиците от „Пирогов“ обаче не изчакаха до утре и следобед излязоха пред лечебното заведение.