Идеята за разкриването на временна анкетна комисия, която да се занимае с изследване на назначенията в администрацията при управлението на ГЕРБ, доведе до пореден скандал между управляващи и опозиция в парламента. Атаките от двете страни за политически чистки и монтирането на „калинки“ на ключови постове в държавата стигна и до любовниците, а шефът на ГЕРБ, бивш премиер и генерал, бе обявен за „мутра“.

Спектакълът започна с внасянето на предложение за комисия от лидера на ДПС Лютви Местан и група депутати, сред които и социалисти. ГЕРБ заяви готовност да го подкрепи, но под условие проверката да продължи и да обхване назначенията във властта до октомври т. г.

Калинки накацаха герберите

Четин Казак от Движението обяви, че масовото назначаване на „калинки“ се е превърнало в символ на управлението на ГЕРБ, която се била сляла с държавата.

Не получихме отговор кой предложи Калина Илиева за шеф на фонд „Земеделие“, кой предложи трима министри на здравеопазването, коментира депутатът от ДПС.

Според Таско Ерменков от левицата от 6000 държавни служители при управлението на ГЕРБ са сменени почти половината, а около 2300 са назначени без конкурс.

„Калинките“ не са една и две, тези назначения не са плод на безхаберие, а са целенасочена политика, заяви той. Депутатът даде пример с Калина Илиева, назначена за директор на фонд „Земеделие“, Валентин Николов, директор на АЕЦ „Козлодуй“, Румяна Желева, предложена за еврокомисар.

Ти нямаш очи

Лютви Местан, който е основният вносител, пък нямал очи да представи проекта за комисия, обяви депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов.

„Знаете ли защо няма очи? Защото назначи любовницата си за министърка, а госпожа Мая Манолова…“.

Спряха му тока

Напевът на Михов обаче подразни слуха на председателят Михаил Миков, който му изключи микрофона.

Качил се на трибуната обаче, депутатът беше твърдо решен да довърши изпълнението си. На изключен микрофон той успя да обяви, че… „Мая Манолова е назначила мъжа си за министър (министърът на отбраната Ангел Найденов – бел.ред)“.

Как ще ги стигнем… простотиите ви

Обявявайки, че ГЕРБ не се страхува от проверки, Цвета Караянчева даде предложението проучването да продължи досега, тъй като „вашите назначения са много по-страшни и ние не можем да ви стигнем и за 10 години“.

От ГЕРБ определиха назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като пример за срастването на държавата. Зададен бе и въпросът кой го назначи. Не бе подминат и случаят със заместник-министъра на вътрешните работи (Иван Иванов – бел. ред.), който бе на поста за около два часа и половина.

„Щастлива съм, че се създава тази комисия, защото това е вашата комисия за изминалите 5 месеца и ние там трябва да разгледаме нещата. Направихте толкова простотии, че не можем да ви стигнем“, обяви Караянчева.

В категорията на простотиите спаднаха обаждания към различни директори в администрацията, които били „груб психологически тормоз с въпрос: кога ще си подадете оставката, ние ще ви уволним дисциплинарно“.

На гости на Третата планета

Дебатът придоби допълнителен блясък, когато в пленарната зала неочаквано дойде министърът на финансите Петър Чобанов. Той започна да осветлява безобразия по времето на предшественика му Симеон Дянков във ведомството.

Той посочи „емблематични“ назначения като „изпълнител-работник по озеленяване, изпълнител-дивечовъд, изпълнител-тракторист, полевъд, лесовъди и изпълнител-помпиер“.

„Това е щатното разписание на МФ, то се появява в резултат на „гениалната“ административна реформа на Дянков, който закри Агенцията за икономически анализи и прогнози, призната от Европейската комисия, МВФ, рейтингова агенция с аналитичен капацитет, полезна на цялата държава, заяви още Чобанов

„Закри я, за да освободи щат не за друго, а за ловно стопанство „Кричим“, каза министър Чобанов. „Кричим“ бе дадено за управление на финансовото министерство от предишното правителство.

След това Чобанов атакува по „тънката линия“ и обяви назначението от Дянков на „млада госпожица, която била началник на кабинета му“.

„Тя се изпълняваше от приближена на Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30-годишен стаж“, заяви Чобанов.

Мутри, децата искат оставки

Двучасовият теч на любезности не мина без участието на Йордан Цонев от ДПС, който никак „не се притеснява“.

„Вие говорите за едно момче, което няколко месеца е продавало застраховки за СИК (депутатът от БСП Иван Иванов – бел.ред.), основателят на СИК е Бойко Борисов.

Той е мутра. Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам“, заяви депутатът Йордан Цонев по адрес на лидера на ГЕРБ.

Цонев обърна внимание на физкултурното образование на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Депутатът от ДПС говори, след като Вежди Рашидов от ГЕРБ напомни на управляващите, че студентите протестират.

„Наистина ли не знаете какво искат децата – нов морал. Знаете ли какво значи, да ви го преведа – децата вече искат да останат в България, а мутрите, тиквите и крадците да ходят на Терминал 2“, каза бившият министър на културата.

В този дух и в крайна сметка комисията бе гласувана, а ние, уважаеми читатели,  решихме да Ви спестим голяма част потока на мисълта, който се изля в парламента, за да не ви заболят главите.