От 16 януари дори задръстванията в Украйна са забранени. Ако президентът Виктор Янукович подпише приетия от Върховната Рада закон, всяко неразрешено събиране на пет или повече автомобила ще е достатъчно за отнемане на свидетелството за правоуправление на шофьора до две години и конфискация на превозното средство.
Законът не е насочен срещу автомобилните задръствания, а срещу гражданското движение „АвтоМайдан” – инициатива, с която протестиращите придружават политиците до домовете им. Иронично, законът е формулиран като акт, насочен към подобряване на обществената безопасност и запушване на пропуските в закона за статута на съдиите. Вместо това, той потъпква човешки права, използвайки руския опит.

Това пише в свой коментар от днес, заместник-главната редакторка на украинския всекидневник „Киив Пост” Катя Горчинская.

Законопроектът беше внесен на 14 януари и одобрен с гласовете на 239 депутати от 450-те в украинското законодателно събрание. След като бъде одобрен от Янукович, ще можем да кажем, че в Украйна някога сме имали човешки права. Сега сме само човеци. Но почти без права.

Вече не можеш да носиш защитна каска на демонстрация или да използваш предмет, който полицията ще сметне за специален за демонстрацията, като мегафон. Всичките са забранени.

Клеветата е вече престъпление и всеки опит да се разпространява информация за престъпленията от правителствените служители се смята за клевета. На практика, дори опитите за събиране на информация за предполагаеми престъпления, извършени от служители на реда, съдии и други официални лица, е престъпление.

Което означава, че ако се намираш се в тълпа и решиш да снимаш маскиран полицай, който бие друг демонстрант, си извършил престъпление и можеш да отидеш в затвора за две години.

Всяко журналистическо разследване е обявено извън закона, защото не е основано на факти, доказани от съда. Подобна работа, известна като клевета, е наказуема с до две години затвор. Което означава, че се разминаваш сравнително леко, в сравнение с тези, които участват в неразрешен митинг.

Можеш да попаднеш в затвора за 10 дори за 15 години – за това – и тук говорим за всеки участник в „ЕвроМайдан”. В допълнение, ако заплашиш полицай, това ти дава допълнителни седем години.

Ако си екстремист и притежаваш или разпространяваш екстремистки материали, можеш да отидеш в затвора за три години. Ако си мислиш, че не си екстремист – помисли отново. Законът формулира, че ако свалиш или публикуваш нещо противоречиво в профила в социална мрежа (например, изказване на член на опозицията, че президентът е узурпирал властта, посредством незаконни промени в конституцията), вече отговаряш на изискването.

Ако не се явиш в съда, делото може да бъде разгледано и без да имаш правно представителство.

Така или иначе няма да е останал никой, който да съобщи за неприятностите ти. Свободата на печата е подкопана както от криминализирането на клеветата, така и нововъведението, което позволява всеки интернет сайт да бъде свален от мрежата и забранен, на основание мнението на експерт. Ако искаш да обърнеш това решение в своя полза, ще ти трябва съдебно решение.

Всеки опит на гражданското общество да „влияе върху решенията на правителствените органи” се смята за политическа дейност и изисква специално разрешение. Следователно, ако неправителствена организация иска да подготви законопроект, нейната дейност се нужда от одобрението на властите.

Всеки, който получава финансиране от чуждестранни източници – от Националният университет в Киев и Украинският католически университет с техните спонсори от диаспората, до стотиците неправителствени организации, които имат донори от чужбина – сега ще се смятат за чуждестранни агенти и ще загубят неправителствения си статут и привилегии.

По ирония на съдбата, по този закон правителството на Украйна може да смята и себе си за чужд агент, тъй като получава финансиране от чужбина, последно от Русия, в размер на заем за 5,1 млрд. долара.

Ако бъде приложен, новият закон, одобрен с множество процедурни нарушения – като липса на публичен дебат или изслушване в комисия – ще превърне милиони хора в престъпници за една нощ, ако попаднат от „обратната страна” на властта. Всички активисти, демонстранти, доброволни разследващи, журналисти и техните адвокати, ще бъдат обявени изведнъж извън закона.

А да, а ако си бит от полицията, те няма да бъдат наказани. Нито техните началници, които са надхвърлили правомощията си и са им издали криминална заповед.

С други думи, добре дошли в новата полицейска държава. Наричаме я малката Русия*.

*Вижте коментарът на „Жилото” по темата – „Тежката участ на „руските македонци” от 23 ноември