Двадесет и пет убити и над 1 000 ранени. Това е резултатът от снощните сблъсъци между протестиращи и полиция в украинската столица Киев.

Шансовете за мирно решаване на кризата оттук нататък изглеждат теоретични. Според повечето заглавия Украйна е на ръба на гражданска война. Мнозина предупреждават за риск страната да се разцепи между проевропейския си Запад и проруския Изток, представен от президента Виктор Янукович.

Развоят на кризата показа външнополитическата импотентост на ЕС.

До 11 часа централноевропейско време, Брюксел не беше казал “гък”, като изключим едно беззъбо изявление на върховната представителка на Съюза по външната политика и сигурността Катрин Ащън от снощи, когато беше съобщено за пет убити. В него тя изразява “дълбока тревога” от новата ескалация на насилието в Киев и го осъжда, независимо от коя страна идва.

Нямаше нито нито дума нито от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, нито от Председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой, нито от Европейския парламент, нито от представените в него партии. Бедни, бедни украинци, вижте Европа, към която се стремите.

Реакциите на Барозу, на Ащън и на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц се появиха повече от 12 часа след кръвопролитията в Киев.

Рано сутринта радио “Франс ентер” съобщи, че на съвместно заседание по-късно днес гермаският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще обсъдят евентуални санкции срещу Украина.

В Брюксел, където правят “общата външна политика” на ЕС не смеят да се обадят, преди да чуят какво възнамеряват Берлин и Париж. За тази “обща външна политика” завидни заплати вземат някъде към 3 400 души в службата на Ащън, 1 900 от които в Брюксел.

Европейският парламент настоя ЕС да подготви санкции срещу проруското правителство в Киев в резолюция на 6 февруари. Четири дни по-късно обаче външните министри на държавите-членки, чиято дума е решаваща, заявиха, че още не им е до санкции. САЩ говорят за санкции отдавна, но Европа се ослушва. Защото никоя от главните държави-членки (за такива като нас изобщо не говоря) не иска да си разваля двустранните отношения с Русия.

По същата причина през ноември те оставиха Янукович да се огъне на търговско-политическия шантаж на Кремъл и да зареже дълго договаряното споразумение за асоцииране с ЕС, предпочитайки заем от Русия и перспектива за присъединяване към митническия съюз гласен от нейния президент Владимир Путин.

Заради отношенията си с него европейските столици позволиха т.нар. “източно партньорство” на ЕС унизително да катастрофира на третата му среща на върха в литовската столица Вилнюс миналия ноември. Тогава Путин обеща на украинците 15 милиарда долара заем за продъдения им бюджет, а Европа си стисна кесията и им обеща “дългосрочни” изгоди.

По същия начин се стигна до вчерашното кърваво разчистване на протестиращите от централния киевски площад от органите на реда. Русия задържаше транш от 2 милиарда долара за укаинските власти, докато те не дадоха ултиматум на демострантите да се разпръснат и не го изпълниха.

Днес украинците показват повече воля и смелост в борбата за европейски ценности като свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права, отколкото самият Европейски съюз, в основата на чийто договор са те. Украинците проливат кръвта си за това, за което европейците стискат центовете си.

В подслушан и разпространен в Интернет телефонен разговор помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд каза на посланика си в Киев Джефри Пайът на 6 февруари: “Заеби го ЕС”. Това – по повод ролята на последния в решаването на кризата. Тя после публично се извини. Но май не е имало защо.

П.П.: За над десет убити в Киев агенциите съобщиха в 22 часа вчера. На Ащън трябваха 13 часа, за да насрочи извънредна среща на външните министри на съюза за четвъртък и да намекне за евентуални рестриктивни мерки. За същото време единствената партия в Европейския парламент, която свика пресконференция и поиска санкции срещу Киев, беше Европейската народна партия. Дали ЕС ще ги наложи, е все още въпрос. Но, както отбеляза полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски, Янукович вече ги е предвидил и е изчислил ефекта от тях.

 

Жилото“ препечатва публикацията със съгласието на автора й, Веселин Желев, от неговия блог