Повече от две десетилетия след разпадането на Съветския съюз, най-големият арсенал от ядрени оръжия на планетата продължава да е необезопасен. Това се твърди в серия от доклади на американските разузнавателни служби, цитирани в разследване на телевизия Al Jazeera.
В момента на разпадането на СССР на 15 суверенни държави, стотици, може би дори хиляди грамове ядрени материали – включително високо-обогатен уран, използван за атомни бомби – бяха разпилени отвъд границите на Русия.
„Заключаваме, че незабелязаната контрабанда на оръжейно ниво ядрени материали се случва, но не можем да преценим общия обем, който е бил отклонен или откраднат, от разпадането на СССР насам.” Това гласят заключенията на доклада на Директората на националното разузнаване на САЩ (DNI) за 2011 г., последният официално публикуван документ на разузнавателната общност досега.

„Смятаме за много малко вероятно руските власти да се били способни да възстановят всичкия откраднат материал”, пише още в документа.

Разпространяването на доклада съвпада с повдигането на въпроси относно тревожната липса на сигурност около ядрения арсенал на самите САЩ, припомня Al Jazeera. Министърът на отбраната Чък Хейгъл назначи пълен преглед на ядрените войски на страната миналия месец, в резултат на серия от констатирани проблеми, включително укриване на резултати от рутинни тестове за умения на военнослужещи и офицери от полигон в щата Монтана, използван за изстрелването на ядрени ракети. Най-малко десет офицери от военновъздушните сили на САЩ пък бяха замесени в скандал, свързан с притежанието на наркотици.

При отделен инцидент през 2012 г. трима активисти за мир пробиха охраната на комплекса в Оук Ридж, щата Тенеси, където се съхранява обогатен уран, използван за ядрени оръжия. В резултат на инцидента, комплексът беше временно затворен.

Докладът на Националното разузнаване на САЩ е бил предоставен на телевизия Al Jazeera благодарение на американския Закон за свобода на информацията. В най-силния си период, СССР е разполагал с 45 000 ядрени оръжия, твърдят изследователите от Bulletin of Atomic Scientists, онлайн-издание, съсредоточено върху въпроси на националната сигурност. Разпадането на свръх-държавата и централизираната й икономика през 1991 г., дава като резултат намаляване на сигурността, дезертирания и кражби от секретните „атомни съоръжения”, разположени в южните части на Сибир, където са произвеждани и съхранявани ядрени оръжия, уточнява още Al Jazeera.

Експерти смятат, че извършването на нападение с напълно функциониращо ядрено устройство, заредено с най-малко 6 кг. плутоний – количеството използвано от САЩ при бомбардировката на Нагасаки  през Втората световна война – е отвъд възможностите на сепаратистките организации, действащи на територията на Южна Русия.

„Мръсна бомба”, която използва конвенционални експлозиви, заедно с радиоактивни елементи като кобалт или стронций, се смята за много по-сериозна заплаха.

Близо 50 държави-членки на ООН, сред които САЩ и Русия, се споразумяха през април 2010 г. да гарантират обема и сигурността на всички ядрени материали, в рамките на 4 години. И докато руските власти отхвърлят твърденията ,че ядреният им арсенал не е обезопасен, докладът на DNI повдига въпроса дали милиардите, отпускани в помощи, включително средства за радиационни сензори на граничните пунктове, ще се от полза за превенция на кражбите и контрабандата.

„Огромният ядрен арсенал на Русия, разпръснат сред многобройни съоръжения, продължава да представлява атрактивна цел за кражба”, пише в американския официален доклад. „Сигурността на тези материали е подобрена от разпадането на СССР насам, но не разполагаме с информация за размера на последните кражби и съществуващата уязвимост остава. Ядрени компоненти с военно предназначение, с предполагаем произход Русия, продължават да се появяват на черния пазар.”

Руски официални представители периодично потвърждават или отхвърлят съобщенията за опити за кражба на ядрени материали от арсенала на страната. Бившият руски заместник-министър по ядрените въпроси Валентин Иванов заяви на пресконференция през 2000 г., че е имало 23 случая на опити за кражба на материали от атомни обекти. Според руската агенция „Интерфакс” само два от тези случаи не са възникнали в периода 1991-1995 г.

Доклад от 2009 г. изчислява общата помощ, отпускана на Русия от американските министерства на външните работи (бел. ред. – Държавен департамент), отбраната и енергетиката за демонтиране и обезопасяване на ядрени обекти на средно 1,4 млрд. долара годишно, се посочва още в разследването на Al Jazeera.

Доклад на неправителствената организация „Nuclear Threat Initiative” от януари тази година е установил, че нивото на контрол, който има Русия над ядрените си материали, я поставя на последните места сред  държавите с атомен потенциал, където се намира от 2012 г. насам. Според документа Русия е второ място по рискови фактори, задминавайки единствено Пакистан.

САЩ, с втория най-голям ядрен арсенал в света, също отчитат лек спад в сравнение с 2012 г., спускайки се на 11-то място по безопасност на атомните съоръжения. Факторите на политически риск поставят страната на едно и също ниво с Полша, зад Япония, Франция и Германия.

Al Jazeera посочва, че въпреки многобройните си запитвания за коментар от руското министерство на външните работи върху доклада на DNI, не са получили такъв.