Никола Минчев

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Никола Минчев, каза че шансът да бъде променена позицията, която беше заявена още след изборите, че няма как да бъде подкрепен първият мандат на ГЕРБ-СДС, беше минимален.“ Очаквано тази позиция беше препотвърдена.“

Това, че ние не подкрепихме ГЕРБ за първия мандат, идва по причини, които видяхме нагледно и през тази седмица. Това, което знаехме през годините – че е имало най-откровено кадруване от страна на ГЕРБ в съдебната власт, всички тези скандали при изявлението на главния прокурор и ответният удар на Борислав Сарафов очертаха ясно какво е разложението в прокуратурата. Това беше постигнато с години наред усилен труд. От това положение ние ще трябва да положим много сериозен труд, за да върнем доверието в прокуратурата. Няма как да подкрепим ГЕРБ при това положение. Нямаше как да подминем това при вземане на решение, заяви Минчев.

Смятаме, че България има нужда от редовно правителство. Ние сме започнали реформи и действаме по съдебната реформа. Може да се получи подкрепа за втория мандат, така че всички тези реформи да продължат, посочи депутатът от ПП-ДБ.

Заявката на Габриел за отстраняване на Гешев беше добра, но последващите действия показаха, че в тази вода има много мътилка. Изведнъж шестима прокурори се присъединиха към тази заявка. Това говори за прекалено добра координация, което води до предположение за съмнително сътрудничество между властите, отбеляза Никола Минчев.

В отговор на въпрос дали евентуални промени в предложеното от ПП-ДБ правителство с втория мандат биха били жест към ГЕРБ, той каза: „Не бих го определил като жест към ГЕРБ. Дори и да има някакви промени, те може да се случат така или иначе, това не е самоцел“.

Минчев потвърди, че от ПП-ДБ започват разговор за консенсус около конституционните промени.