Подслушвали ли са американските тайни служби мобилният телефон на Ангела Меркел? Тази информация, разкрита от разследване на германското издание Der Spiegel, тревожи изключително правителството на Германия, което обяви днес, че канцлерът е разговаряла по телефона с президента Обама по този въпрос.

„Федералното правителство получи секретни информации, потвърждаващи че мобилният телефон на канцлера е бил подслушван от американските тайни служби.” Това се казва в официално комюнике на говорителя на Ангела Меркел, Щефан Зайберт.

В рамките на телефонен разговор между двамата държавни ръководители, Ангела Меркел е „подчертала ясно, че ако подобни практики бъдат потвърдени, тя ги отхвърля категорично иги смята за напълно неприемливи”, продължава текстът.

„Между близки приятели и държави-партньори, каквито са Федерална република Германия и САЩ последните десетилетия, подобно шпиониране на правителствен ръководител не може да съществува. Това би било сериозен удар върху доверието. (…) Подобни практики трябва да бъдат прекратени незабавно.”

Според Der Spiegel, шпионирането на мобилния телефон на Ангела Меркел може да е продължавало с години.

Белият дом публикува бърза реакция по този въпрос, уточнявайки че Барак Обама е уверил Ангела Меркел, че американските разузнавателни служби не са следели нейните комуникации.

Говорителят на американския президент Джей Карни уточни, че „президентът е уверил канцлера, че САЩ не следят и няма да следят нейните комуникации”. Уклончивият тон на Карни обаче остава като съмнение възможността подобно шпиониране да е извършвано в миналото.

Разкритията на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън в началото на годината предизвикаха много силни емоции в Германия и се превърнаха в една от основните теми по време на предизборната кампания, като социалдемократите и част от медиите обвиняваха Ангела Меркел, че е била в течение за съществуването на програмата „Призма” и не е защитила своите съграждани.

След разкритията на вестник Le Monde от началото на седмицата за мащаба на подслушванията на комуникации на френски граждани от АНС, президентът на Франция Франсоа Оланд излезе с позиция днес, в която изказа желание за „двустранно сътрудничество” между американското и френското разузнаване.

Очаква се темата за мащабните шпионски практики на американските служби да бъде сред водещите по време на срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители, която започва утре в Брюксел.

По-рано тази седмица стана ясно, отново благодарение на Der Spiegel, че АНС са САЩ са шпионирали активно електронната кореспонденция на бившия президент на Мексико Фелипе Калдерон и на неговия приемник Енрике Пеня Нието.