Ирански затворник, оцелял след екзекуция и съживил се в моргата, след като е бил произнесен за мъртъв, няма да бъде обесен за втори път, обяви иранският министър на правосъдието, цитиран от вестник Guardian.
Мостафа Пурмохамади е уточнил, че 37-годишният, който е на живото-поддържащи системи, няма да бъде подложен на повторна екзекуция.

„Престъпникът, оцелял след смъртното наказание, няма да бъде екзекутиран повторно”, цитира изданието точните думи на Пурмохамади.

Мъжът, идентифициран от иранските медии само с първото му име, Алиреза, е бил обесен по-рано този месец в затвор в северната иранска провинция Хорасаан.

Бащата две деца е бил арестуван преди три години с килограм метамфетамини и осъден на смърт за контрабанда на наркотици от революционния трибунал.

В деня на екзекуцията медицински лица са го произнесли за мъртъв, след като е бил обесен за врата в продължение на 12 минути. Служители на местната морга осъзнали че е оцелял, след като забелязали формирането на кондензация в пластмасовия чувал, в който било тялото.

Алиреза е бил откаран в болница и данните са неговото състояние остават противоречиви. Според медицинска сестра, говорила пред държавния вестник „Джам-е-Джам” общото му състояние е задоволително и се подобрява всеки ден. Други ирански медии твърдят, че мъжът е изпаднал в кома и е в състояние на клинична мозъчна смърт.

От позицията на министъра на правосъдието също така не става ясно, дали изразява становището на целия кабинет, че Алиреза не трябва да бъде екзекутиран повторно или е успял да убеди иранските съдии да се откажат от плановете си, коментира Guardian.

Иранската съдебна система е независима политическа институция и нейният ръководител се назначава от върховния духовен лидер, аялотах Али Хаменей. По този начин съдбата на Алиреза се намира изцяло в ръцете на съдиите.

Един от върховните аятоласи на Иран се намеси в случая преди седмица заявявайки, че Алиреза не трябва да бъде екзекутиран повторно, с което увеличи надеждите, че животът на „завърналия се от смъртта” може да бъде пощаден.

Правозащитни организации от цял свят призоваха Иран да спре всички планове за повторна екзекуция на мъжа, осъждайки липсата на „елементарна хуманност” в иранската съдебна система.

Последните пет години Иран е челната петица на държавите с най-голям брой екзекуции. Само от встъпването в длъжност на новия президент на страната Хасан Роухани в началото на август в ислямската република са били екзекутирани най-малко 125 души, припомнят международните наблюдатели.