* Ще ме наредят! Тоя е нареждач! Наредиха ме!… Изразни средства, характерни за момчетата с лоши погледи и образование от уличния университет, описващи интригите помежду им, които целят израстване в йерархията, както и проблемите които си създават сами използвайки полицията и прокуратурата като средство за растеж. Целта на този текст е да си дадете отговор на въпроса по закон ли събират доказателства МВР, ДАНС и прокуратурата, спазват ли нормите на наказателния процес институциите, призвани да съблюдават законността или в собственото си безсилие и неграмотност са се превърнали в „нареждачи”?

***

Бившият член на борда на директорите на „Напоителни системи” Георги Харизанов бе заключен с белезници в съдебната зала и отведен в ареста, където със сигурност ще изкара коледно-новогодишните празници, а при „добро желание” от страна на властите може да „посрещне” и именния си ден.

Веднага бързам да уточня, че следващите редове не са ода в стил „Жоро е невинен”. Ако имате съмнения, се съсредоточете във вътрешното заглавие „Кой е Харизанов”.

През октомври прокуратурата повдигна обвинения на ексшефа на „Напоителни системи” Стайко Ганчев и бившите членове на съвета на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, че са сключили неизгодна сделка за продажба на 2000 тона скрап.

Виртуозите в червени тоги посочиха Чеглайски като фактическия извършител, а другите двама като негови помагачи. Защо „виртуози” ли? Защото им трябваше единствено една справка от оперативен работник, който неформално обиколил няколко пункта за изкупуване на старо желязо, записал си цените (които впрочем постоянно варират) и пресметнал, че държавното дружество е ощетено с около 550 хил. лева.  

Тук трябва да се отбележи, че справките от ДАНС не са доказателство по НПК, най-малкото защото справката може да бъде написана „на коляно” в рамките на няколко минути и да е плод на въображението на някой „напорист” агент или на неговия шеф… и на неговия шеф… и на неговия шеф…

Така, разполагайки със справка, определена от самия говорител на районната прокуратура Белчев като „извънпроцесуална проверка”(??? ), виртуозите отведоха тримата на съд с искане за постоянното им задържане. Там обаче претърпяха срамно фиаско.

След като съдията изслуша справката, показанията на борсов посредник, тези на „щатния свидетел” Мирослав Найденов („Напоителни системи” са и на подчинение на земеделското министерство), придружени от прокурорското твърдение, че тримата обвиняеми представляват „сложна и добре замислена престъпна структура на високо държавно ниво”, меко казано ги ошамари.

Магистратът прие, че по делото няма нито едно годно доказателство, което подкрепя тезата за причинена вреда, тъй като справката от оперативен работник не може да бъде годно доказателство, а свидетелите изобщо не са коментирали пред разследващите разлика между продажните и реалните цени на металите.

„Би било целесъобразно подобно обвинение да бъде повдигнато след получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза”, заяви съдията и освободи Ганчев, Харизанов и Чеглайски срещу подписка.

Шест дни по-късно виртуозите се явиха на поправителен пред втората инстанция, където бяха по-подготвени. Пред съда бе представена комплексна технико-икономическа експертиза, според която със сключването на два договора на обща стойност 505 000 лева обвиняемите са нанесли щети на „Напоителни системи” за 564 000 лева. Тези заключения, които бяха определени от адвокатите като непълни и опиращи се на неформални цени, изиграха роля мерките за неотклонение да бъдат променени на гаранции от по 5000 лева.

Кой е Харизанов???

Името на Георги Харизанов нашумя в началото на 2012 година покрай трагедията в харманлийското село Бисер. Тогава Харизанов в рамките на часове се появи по всички национални телевизии, обяснявайки разни „истини” за състоянието на язовирите. Логично телевизионните му изяви предизвикаха интерес към него и медиите започнаха да „ровят”.

Оказа се, че той има блог, в който пламенно защитава всяко действие на Бойко Борисов. Осен това се оказа, че има профил в сайта за запознанства „Сладур”. Образованието му бе поставено под съмнение, тъй като от Министерство на земеделието не представиха биографията му. След това той самият изпрати съобщение, в което сочеше, че е завършил „Датски колеж” през 1997 година, ама се оказа, че не е точно така.