Руски бронирани камиони ще бъдат използвани за извеждането от територията на Сирия на химическите оръжия, под наблюдението на американски сателити и китайски камери, в една безпрецедентна международна операция. Това обяви днес в официално комюнике, цитирано от световните агенции, Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Подробностите по плана са били обсъдени по време на среща на Изпълнителния съвет на ОЗХО, която се е провела в Хага днес.

Планът предвижда до средата на 2014 г. да бъде завършено унищожаването на 1300 тона сирийски бойни газове и участието на десетки държави, членуващи в организацията.
Очаква се най-опасните химикали да бъдат изведени от сирийска територия до 31 декември тази година, през пристанището Латакия.

На този етап Финландия ще осигурява основната част от логистиката по унищожаването на химическите оръжия. Русия ще осигури моряци и кораби, които пренасят оръжията през териториалните води на Сирия.

Химикалите ще бъдат унищожавани на американски военен кораб в международни води, заради опасността от пренасянето на арсенала на територията на друга държава.

Дания и Норвегия също ще осигурят два товарни кораба, които да превозват химикалите от Латакия до американския кораб, чието местоположение все още не е договорено. Товарните кораби ще бъдат придружавани от бойни фгрегати на двете скандинавски държави.

Съгласно споразумението между САЩ и Русия, Дамаск се съгласи да предаде химическите оръжия, за да избегне американски въздушни удари, след като Вашингтон обвини Дамаск, че е използвал бойни отровни вещества срещу цивилно население, в резултат на което са били убити 1 400 души.

ОЗХО осигурява мониторинга на прилагането на резолюция 2118 на Съвета за сигурност на ООН, формулирана на основата на руско-американското споразумение.

До момента експертите на ОЗХО са гарантирали, че целия капацитет на Сирия са производство за химически оръжия е бил разрушен, като на територията на страната остават само запасите от нервно-паралитичните газове иприт, зарин и VХ.