Терористите, които нападнаха търговския център в кенийската столица Найроби през септември и убиха над 60 души мирно население, са били само четирима на брой и най-вероятно са избягали невредими от двудневната обсада. Това се твърди в доклад за паралелното разследване, извършено на Нюйоркската полиция (NYPD), цитиран от американската телевизия NBC.
Следователите са оборили голяма част от твърденията на кенийските си колеги, които твърдяха,

че най-малко 15 терористи са участвали в нападението, включително такива, които са чуждестранни граждани, и са държали заложници.

Над 60 души мирно население и шестима военнослужещи загинаха при нападението на 21 септември срещу търговският център „Уестгейт” в Найроби на въоръжени екстремисти от свързаните с „Ал Кайда” сомалийски милиции „Ал Шебаб”.

След двудневна обсада и щурм на сградата със снаряди и експлозиви, кенийските власти обявиха, че са разчистили търговския център и са убили четирима терористи.

NBC цитира полицейският комисар на Ню Йорк Рей Кели, който на пресконференция в Манхатън снощи е заявил, че следователите не знаят „със сигурност”, колко нападатели са участвали, „но вярват че е имало само четирима стрелци”.

Според американското разследване терористите са били въоръжени само с леки огнестрелни оръжия и няма никакви улики някой от тях да се опитвал да взема заложници или да е бил на територията на търговският център след 12 часа на обяд на 22 септември, ден преди щурма на кенийските армия и полиция.

Докладът твърди още, че въпреки таблоидните публикации, британската екстремистка, известна като „Бялата вдовица” по всяка вероятност никога не е била в мола в Найроби, а мародерстването на магазините в търговския център е било извършено от кенийските военни.

Американските разследващи органи също така поставят под въпрос теорията на властите в Кения, че част от нападателите са загинали при срутването на покрива на сградата, предизвикано от експлозия.

Възстановка на събитията, извършена от екипа следователи пътували до Найроби показва, че четиримата нападатели са действали в екипи по двама и са координирали движенията си с мобилни телефони. След като хвърлили три гранати на влизане в търговския център, те използвали автомати АК-47 на единична стрелба, за да убиват жертвите си. Над една-трета от загиналите (20+) са били посетители на състезание по готвене за деца, което се провеждало в палатки на паркинга на покрива на мола. Всички те са избити в рамките на първите 15 минути от нападението.

Терористите са разполагали с гранати и стотици патрони, но не и с бронежилетки, пистолети или тежко въоръжение. Не са се опитвали да вземат заложници, а да убият колкото може повече хора, пропускайки такива, които можели да рецитират мюсюлмански молитви или да назоват името на майката на пророка Мохамед. На покрива също е намерена неизбухнала ръчна граната, руско производство.

Докладът на нюйоркската полиция обща внимание на героизма, проявен от охранителите и персонала на търговския център, в извеждането на възможно най-голям брой посетители от сградата. Възможно е обаче някои от тях да са стреляли едни срещу други, защото не са носели опознавателни значки. Част от посетителите на мола са оцелели защото са се правили на мъртви, докато такива, които опитвали да се скрият, предимно в малки магазини, били убивани.

Американските следователи посочват също така, че пристигналите на място в първите минути и часове на нападението кенийска армия и полиция, не са имали никаква представа за вътрешното разположение в търговския център и как да използват системата за видеонаблюдение.

Един терорист със сигурност е бил прострелян в крака. Самите нападатели се опитали да унищожат част от камерите в комплекса, за да скрият местоположението си и практически от обяд на втория ден на обсадата няма данни, какво е станало с тях, заради което американските експерти смятат, че по това време са успели да се изплъзнат извън сградата.