Организацията върл противник на тютюнопушенето – „България без дим” тръгва на лов за пушачи из столичните заведения. Доброволци на „България без дим” ще обикалят нощна София съвместно със служители на столичната здравна инспекция.
Първата хайка за закононарушители се организира в четвъртък вечерта (12-ти декември), след 21 ч. Кръчмите, в които се кади, ще бъдат „профилактирани” и на 19-и, идния четвъртък. Призивът на „България без дим” е поне по двама-трима доброволци да се включат в акциите.
„Доносниците” ще обикалят цяла вечер заведенията в София като от „централата” са им издали и инструкции за поведение по време на проверките:

„И така, време за action. Имаме план как да ги реализираме. Участващите ще трябва да бъдат максимално сдържани, да подписват като свидетели актове, но да не влизат в диалози, да не изнасят беседи, да не се карат с нарушителите, а също – да не дават съвети и напътствия на инспекторите”, пише в призива, с който „Жилото” разполага, Петя Накова от организацията.

Има и друго условие към участниците в нощния тур по баровете – „всеки желаещ да се включи ще поеме ангажимент да сподели в писмен вид наблюденията си”.

Повод за активизирането на „България без дим”, която има богат опит в правенето на съвместни проверки с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) още преди няколко години, е опитът на депутати от Коалиция за България и „Атака” да върнат либералния режим за тютюнопушене на обществени места.

В четвъртък парламентът ще гледа внесените от тях в тази посока промени в Закона за здравето на първо четене. Амбицията на вносителите е текстовете да минат направо и на второ четене, за да бъдат зарадвани пушачите за Коледа с топли места за кадене.

От „България без дим” обаче ще тормозят депутатите и по време на процеса на взимане на решение. Преди започването на редовното пленарно заседание в 9 ч. организацията събира съмишленици – противници на каденето пред парламента с призива „да покашляме”.