Правителствата на Израел и Русия са се споразумели да започнат преговори за създаване на обща зона за свободна търговия между двете държави. Решението е било взето на среща между израелския министър на икономиката и търговията Нафтали Бенет и руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, провела се по време на срещата на Световната търговска организация (СТО) в Бали, Индонезия, миналата седмица. Самите преговори са насрочени за първото тримесечие на 2014 г.

Електронното издание The Times of Israel цитира източници от министерството на икономиката на страната, според които актуалният годишен стокообмен на Израел с Русия възлиза на около 2 млрд. долара годишно, близо половината от които се реализират от търговия с диаманти, което „оставя огромен потенциал за развитие”.

На споразумението се гледа и като на способ за затвърждаване на политическите отношения между двете страни, както и, според думите на неназован правителствен представител пред The Times of Israel, на „част от продължаващото разнообразяване на икономическите контакти на Израел по света”.

Израелското издание припомня напрежението последните месеци между Израел и ЕС около програмата за Европейския фонд за научни изследвания „Хоризонт 2020”. Програмата е със седемгодишен бюджет от близо 80 млрд. евро, но преговорният процес беше блокиран заради европейски директиви, които забраняват инвестирането в институции, които развиват дейност отвъд Зелената (демаркационната) линия, която принципно разделя Израел и палестинските територии.

Политическият анализатор на The Times of Israel Хавив Ретиг Гур коментира, че тази криза „е вкарала разум в главите на някои израелски лидери”, че страната „трябва да инвестира в развиването на мрежата на икономическите и политическите си връзки в източна посока”.

В контекста на това първото посещение на министъра на икономиката и търговията на Израел Нафтали Бенет зад граница тази година е било в Китай, а следващото в Индия. Открито е било израелско икономическо представителство в Хонконг, а след срещата на СТО в Индонезия, министърът е посетил Австралия за срещи с правителствени и бизнес представители.

Международните наблюдатели на „Жилото” обръщат внимание на особения тайминг на решението на Израел рязко да „стопли” отношенията си с Русия, предвид дългогодишната неприязън между двете страни, заради противоположни позиции по важни международни въпроси като Иран, Палестина и др.

Ходът на Иран преди месец практически да се предаде на дипломатическо ниво и да отстъпи по всички международни изисквания за ограничаване и постоянен мониторинг на ядрената си програма, в замяна на частично сваляне на санкциите, постави Израел в патова ситуация, тъй като отварянето на Техеран към света измества фокуса на израелско-иранския конфликт. Западът прие дипломатическия гамбит, изигран от иранците, което лишава Израел от основното си оръжие за пропаганда – ядрената програма на Техеран.

За отбелязване са известните трудни отношения между израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския президент Барак Обама, официалните протести от страна на Израел срещу споразумението с Иран и опитите за блокирането му чрез активно лобиране във Вашингтон и западноевропейските столици.

За да избяга от възможната изолация спрямо досегашните си сигурни международни партньори, заради твърдата си позиция по иранския въпрос, Израел явно опитва да се преориентира в световния баланс на силите, за да запази „сигурен гръб”. Активна експанзия на търговските отношения с „големи играчи” като Русия и Китай безспорно е най-добрият възможен ход.