Депутатите си създадоха нови правила, по които ще се наказват, когато провалят заседание заради липса на кворум. Станалият любим инструмент в играта „прецакай другарче” успя да вкара народните избраници в гипсово корито и спря работата им за близо месец, докато се надлъгваха по вотовете на недоверие към кабинета.
Засегнати от приетата във вторник промяна в парламентарния правилник ще бъдат депутатите, които не могат да представят уважителна причина за отсъствието си. Глобата за тях ще е две трети от дневното им възнаграждение.
При неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец Народното събрание няма да поема повече от една трета от т.нар. „представителни разходи на депутата”.

Остава сегашният текст, че в такъв случай се удържат и две трети от месечното му възнаграждение.

Предложенията на „Атака” при подобно редене на отсъствия да се отнема цялата месечна заплата и „представителните разходи” на народните избраници се оказаха твърде екстремни и след гласуване и прегласуване бяха отхвърлени.

Дискусията в пленарна зала стъпи на раздаването на награди за откривателство. Категориите бяха „популизъм” и „корупция”.

С песимистичен уклон (станал неизменен за него след сдаването на властта) Красимир Велчев от ГЕРБ заяви: „Хората искат да си ходим, а ние правим промени в правилника”. След като половината от предложенията „чист популизъм”, той цитира Хенри Форд, според когото има четири основни категории работници – умни и работливи, умни и мързеливи, глупави и работливи и глупави и мързеливи.

„Най-вредни са глупавите и работливите”, коментира Велчев и допълни, че парламентът прави извънредни заседания, а в същото време се губят дни за дискусии за тефтерче.

„Вие открихте популизма”, репликира единият от вносителите на предложенията Гален Монев от „Атака“. Колегата му Николай Александров призова Велчев, като говори за оставка, да даде личен пример.

Включи се и лидерът на националистите Волен Сидеров, който също стъпи на цитати – от статия на Кръстю Пастухов, озаглавена „Защо ме изкушавате, лицемери“, за да заключи, че „явно няма промяна от 1947 г. досега”.

Без да има пряка връзка, той посочи ГЕРБ като „образец на корупцията” и заяви, че са откраднали 2,5 милиона лева от субсидията на „Атака” в предишния парламент, като са купили 10 от депутатите на националистите.