Над 500 световноизвестни автори – сред които петима Нобелови лауреати – от цял свят са подкрепили петиция, която настоява за прекратяване на масовото следене в интернет. Инициативата е в резултат на разкритията от последните месеци за електронния шпионаж, практикуван от САЩ и други западни държави върху милиони обикновени граждани.
Отвореният призив на авторите, озаглавен „В защита на демокрацията в дигиталната ера”, е подписан от Нобеловите лауреати Орхан Памук, Елфриде Елинек, Гюнтер Грас, Джон Максуел Кьоце и Томас Транстрьомер.
Сред известните лица, подкрепили петицията са Бьорк, Умберто Еко, Юан Мартел, Иан Макюан и много други.

„Настояваме за правото на всички хора, като демократични граждани, да решават до каква степен личните им данни могат да бъдат събирани и съхранявани, както и от кого; да получават информация къде се съхраняват техните данни и как се използват; да имат право данните им да бъдат изтривани, ако са събрани и се съхраняват незаконно. ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ И КОРПОРАЦИИ да спазват тези права”, се казва в петицията.

„Човек, подложен на наблюдение не е свободен; общество под наблюдение не е демократично. За да останат реални, нашите демократични права трябва да се прилагат във виртуалния живот така, както и в истинския”, настояват още авторите.

Откритото писмо, което може да бъде подписано от всеки на адрес www.change.org/surveillance, призовава също така за създаването под егидата на ООН на Международен закон за дигиталните права.

Петицията идва на фона на разкритията от бившия подизпълнител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън за глобалните програми за следене практикувани от службата.

Съгласно последните информации по темата, АНС и британската агенция за електронен шпионаж GCHQ са събирали включително данни за играчи в онлайн-игри като World of Warcraft и Second Life.

Инициативата е била осъществена благодарение на лични контакти и частни мрежи на авторите.

По данни на Световната организация за защита правата на писателите PEN близо 85 % от нейните членове изразяват тревогата си от правителствения шпионаж. В резултат двадесет и осем на сто от тях са ограничили използването на социални мрежи, докато 24 % заявяват, че избягват конкретни теми в имейли и телефонни разговори.