Вътрешният министър Цветлин Йовчев побърза да омаловажи инцидента, при който 17-годишен сириец бе намушкан от двама нападатели. Според стандартите на силовия вицепремиер „не можем да говорим, че има нападение и намушкване, а по-скоро е станало сбиване, в резултат на което той е получил порезна рана”.
Криминалният инцидент възникна около 21.00 часа в понеделник в района на столичния квартал „Военна рампа”. Според първоначалната информация младежът е бил нападнат в гръб и наръган.

„Към момента работим и изясняваме обстоятелствата. Това не е сериозно нападение, което да цели отнемане на живота. Нека да не избързваме, защото ще бъде грешка и ще дадем грешна информация на обществото”, каза Йовчев, пред Нова телевизия с уточнението, че деянието не е расистко, а обикновено сбиване.

Макар и за МВР нападението да не е сериозно, извършителите все още не са заловени. Нещо повече – не се и известни. Това от своя страна поставя въпроса за „сериозността” в работата на органите на реда, тъй като нападението в района на бежанския лагер във „Военна рампа” бе предшествано от друг тежък инцидент (който МВР не е квалифицирал като сериозен или несериозен), при който 20-годишен алжирец намушка многократно продавачката Виктория – случай, изкарал на улицата националистически шествия.

Полицията разпространи името и снимката на алжиреца, но все още не се е похвалила със задържането му. За сметка на това „разчита на оперативен шанс” – по думите на главния секретар на МВР Светослав Лазаров.

Последният се изяви по bTV, обяснявайки, че му е „трудно да си представи как 17-годишно момче с майка, която е прекарала инфаркт и се грижи за малко дете, ще тръгне да провокира”. Така той отхвърли вероятността бежанецът да е започнал конфликта, което пък оборва твърдението на Йовчев за обикновеното сбиване.

На конкретния въпрос каква е причината за сбиването, Лазаров отговори: „Не е ясно. Момчето е пристигнало на 4 ноември, настанено е, не е познавало района, излязло е да си купи някакви провизии”.

Директорът на центъра във „Военна рампа“ обясни, че пострадалият младеж първо е бил настанен в бежанския лагер в Пъстрогор, но поискал да живее в София и тръгнал към столицата със свои роднини.