С „любезната“ покана „Елате при нас“ стотици надзиратели в затворите излязоха на протест в сряда. Те настояват управляващите да обърнат внимание на проблемите им о най-вече да им вдигнат възнагражденията.
Към едночасовия протест се включиха служители от затворите в Бобов дол, Ловеч и Враца, съобщи синдикатът им.

„Събрали сме се да пием по една студена вода и да покажем, че така не може да продължава. Основните ни искания са изравняване на сумите на социални плащания с тези на служителите в МВР и ясна политика за развитие на системата.

Настояваме и за отношение към нас като към държавни служители, а не като към ратаи”, каза Георги Стоянов, който е старши надзирател в затвора в Бобов дол.

Той и колегите му са решили да протестират всеки ден до постигане на резултати.

„Гола вода“ заради „голи обещания“ пиха около петдесет надзиратели в Ловешкия затвор. Според местния синдикален лидер Атанас Трифонов вече четвърта година пред Министерството на правосъдието се поставят едни и същи искания и резултати няма.

Синдикатът на надзирателите настоява, че докато преговорите с Министерството на правосъдието са замразени, настроенията се радикализират.

Георги Стоянов обясни, че заплатата на надзирател е между 600 и 800 лв., а увеличение не е имало от няколко години.

Надзирателите са недоволни и от крайно ниския  порцион, който получават, и от неплатения нощен труд. Именно заради извънредните работни часове надзирателите били спечелили стотици дела в съда, но МП въобще не се трогвало и не предприемало никакви действия за промяна на нормативната уредба.

„Условията, в които работим, са такива, че има една постова вишка, която по предписание на независим архитект не трябва да се използва, защото може да падне, а тя се използва вече 5-6 месеца“, продължи да описва ситуацията ловешкият надзирател  Трифонов.

Символичен протест утре ще имат и надзирателите в затворите, затворническите общежития и арестите във Варна, Пловдив, Плевен и Бургас, а на девети ноември ще има национален протест.