Съпругата на лидера на социалистите тук и в Европа, и бивш премиер Сергей Станишев – Моника Станишева – се оплака от „изливането на помия” върху нея и липсата на признание за „излъскването” на имиджа на България преди присъединяването й в Европейския съюз. В болезнено откровен разговор „между две приятелки” в предаването на „На кафе” в петък тя сподели емоции от живота на една „активна, успяла жена с четири деца”.
„Жената с ясна посока”, както бе представена Станишева, се оказа силно разстроена от негативизма в държавата. „Толкова омраза влагаме в това, което правим, че ако частичка от тази омраза и опит да се нараняваме, вложим в нещо позитивно и като страна, и като хора, бихме се чувствали много по-добре, бихме живели много по-добре”, каза тя.

Определяйки се като позитивен човек, който не може да приеме агресията, ПР-специалистът и медиен експерт (според визитката й) обвини медиите за това, че „скандалното, лошото, пошлото е това, което се цени повече”.

Интервюто в голямата си част бе един симпатичен разговор, изпълнен с интензивно слюноотделяне, и множество думи(чки) с умалително окончание, изказани с майчински нежен тон. А присъствието на четирите деца на Моника Станишева – две от първия й съпруг – банкерът Венцислав Йосифов, и две от Сергей Станишев, допринесе за засилването на уюта в студиото.

Докато гостенката споделяше лични чувства и емоции, свързани с детството, двата брака и предизвикателствата пред активната майка, водещата Гала гледаше с разбиране, неизменно съгласие и одобрение. Все пак в един момент си позволи да застъпи и малко „по-горчива” тема, която обаче не успя да наруши така позитивната атмосфера на предаването.  

Гала събра в един въпрос „обвиненията” срещу Станишева – че е „сивият кардинал”, който дърпа конците на Сергей Станишев и на държавата, че чрез нейната ПР агенция са се реализирали корупционни сделки и „още много неща”, останали неизказани.

„Естествено, че ме докосват. Аз съм нормален човек, емоционален, и когато чувам, извинявай за израза, каква помия се излива върху мен, просто ми става адски неприятно. В голяма част от случаите нещата стоят така, че просто няма и смисъл да отговаряш на тези хора. Ако започна през цялото време да отговарям на това, което се сипе върху мен, аз може би не трябва да слизам от медиите. Наясно съм, че това се прави, за да бъде уязвен Сергей. Смятам, че е много грозно да се опиташ да дискредитираш семейството или близък човек на някой политик, за да може да нараниш самия политик и да попречиш на неговата кариера”, каза Моника Станишева, докато държеше на ръце четиримесечния Георги, който пиеше своето „чайче”.

Съпругата на лидера на БСП премина конкретно по въпроса за работните й отношения с фирмата за публична комуникация на австрийския лобист Петер Хохегер. През март миналата година ГЕРБ повдигна въпроса за хонорарите на Моника Станишев от кампанията за изчистване на имиджа на страната в Европа. Повод за това беше започнало дело срещу него в Австрия. Образувана бе временна парламентарна комисия, която обаче доказа неефективността на подобен тип „депутатски разследвания” и не излезе с конкретен резултат.

Станишева заяви, че случаят е бил използван за политически цели да насочи фокуса срещу нея, а не към основното лице Хохегер. Нещо повече – дори председателят й тогава Димитър Главчев от ГЕРБ й казал: „Г-жо Йосифова, ние нямаме никакви претенции към вашата работа, но Хохегер е направил еди какво си”.

„В интерес на истината аз работих за подобряване на имиджа на България в ЕС и това не са само голи приказки. Аз показах в тази комисия „Хохегер” стотици положителни публикации за България, нещо което не се беше случвало никога преди това, мога да ти кажа и никога след това. Точно преди влизането в ЕС имаше материали, позорящи България, никой не говореше за добрите неща. Идеята беше да покажем истинската България.

Никога не съм можела да си представя, че нещо добро, което съм направила за България, ще ме постави едва ли не на подсъдимата скамейка. И аз ще трябва да се оправдавам за нещо, което напълно обратното – трябва да ми кажат: „Браво, ти свърши добра работа за страната”. Съзнавам, че това е въпрос на политически подход. Смятам, че е много грозно. Виждам, че всякакви – и вътрешнопартийни и външни, опоненти на Сергей използват този случай и вече 2-3 години продължава тази дъвка да се дъвче”, сподели Моника Станишева.

„Вече съм решила – всеки, който засегне моето име или името на моята агенция, независимо дали е медия или политик, независимо с какви политически убеждения, аз ще си потърся правата по съдебен ред. Просто мисля, че всякакви граници се минаха и човек трябва да потърси някакви защита, защото в противен случай ние толерираме всичко това. Когато човек мълчи, те стават още по-нагли, тези хора, и тотално се самозабравят”, каза гостенката с израз на възмущение.

Така „тази страница” беше затворена и интервюто премина отново към по-битови теми, като готвене.